Det är stor skillnad på att vara sambo och att vara gift.
1 av 4
Det är stor skillnad på att vara sambo och att vara gift. - Foto: Ap
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
4 av 4
- Foto: SVENSKA DAGBLADET

Det här ska du tänka på innan du flyttar ihop med din älskling

Att flytta ihop med den man älskar kan få en att sväva på rosa små moln. Men det finns en del saker du bör tänka över innan flyttlasset går.


1. Skillnad mellan att vara gift och att vara sambo.

Den största skillnaden mellan att vara sambo och gift är vad man delar på vid en separation. Sambolagen reglerar bara bostad, möbler och annat som tillhör bostaden som köpts för att användas gemensamt. Bilar, båtar eller fritidshus delas inte genom sambolagen, skriver DN.

Bildkälla: TT

2. Sambos ärver aldrig varandra.

Inte ens om sambos har gemensamma barn ärver de varandra. Istället är det barnen som ärver. Om man som sambos inte har några barn är det föräldrarna som ärver, skriver DN.


Bildkälla: TT

3. Vid separation har sambos rätt till halva bostaden var.

om man som sambos flyttat in i en bostad samtidigt och köpt den tillsammans har man rätt till halva bostaden var om man skulle gå skilda vägar. Om den ena bidragit med mycket mer eller mindre spelar ingen roll, skriver DN.


Bildkälla

4. Båda bör äga bostaden.

Det finns stora fördelar med att båda äger en lika stor del av bostaden, oavsett om man är gift eller sambo. Om bara en står på kontraktet och sedan måste flytta till äldreboende äger inte den andra bostaden. Det gör att den som inte står på kontraktet inte kan sälja bostaden utan överförmyndarens tillstånd om den också måste flytta till äldreboende, skriver DN.


Bildkälla: TT

5. Gifta som har barn sedan tidigare ärver inte varandra.

Utan det är barnen från det tidigare förhållandet som ärver i första hand. Detta kan skapa problem om den efterlevande vill bo kvar. Men det kan lösas med en livsförsäkring eller testamente, skriver DN.


Bildkälla: TT

/
/
/
Arv
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en sambo?
Tack för din röst!