Hösten är här och hösten är lika med högsäsong för äppelpaj. Och äppelpajen denna höst kan bli ännu godare för alla som älskar öl. För på torsdag börjar Tössebageriet i Stockholm sälja Äpp-ale-paj – en paj som är bakad med öl.
Hjärnan bakom receptet är ägaren Mattias Ljungberg, som fick en förfrågan av ett ölmärke att göra pajen.
– Jag och mina medarbetare på Tösses kom på hur man ska integrera ölen i pajen så att det skulle smaka gott, säger han och fortsätter:
– En grundpelare i varje ny idé är att det måste smaka gott.
Han vet dock inte om pajen kommer att göra samma succé som semmelwrapen som hans konditori var först med.
– Det vet man aldrig, ibland kan man ha intressanta och roliga ideér, en del lyfter, andra inte. Gör det inte det har vi i alla fall försökt.
I pajen använder de en öl som heter Queens of Hops vilket är en India Pale Ale. Och ska du göra den själv rekommenderar Mattias att du använder en ale – annars funkar ju namnet inte lika bra.
– En ale bör det ju vara, men det går med vilken ölsort som helst om man vill.
Så har du inte vägarna förbi Tösses och kan köpa Äpp-ale-pajen är det bara att prova på receptet här:
Bildkälla: Faksimil Pressmaterial Carlsberg Sverige
Bildkälla: Faksimil Pressmaterial Carlsberg Sverige