Musik har laddats upp på Spotify – utan tillstånd.
1 av 3
Musik har laddats upp på Spotify – utan tillstånd. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Svenske Spotifygrundaren Daniel Ek. Nu kan företaget få tuff konkurrens.
2 av 3
Svenske Spotifygrundaren Daniel Ek. Nu kan företaget få tuff konkurrens. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Svenskättade Spotify.
3 av 3
Svenskättade Spotify. - Foto: Spotify

Domen: Hälften av all musik på Spotify kan vara olaglig

Alla skivbolag måste fråga alla artister om lov innan de lägger ut deras musik på Spotify. Annars är det olagligt efter en dom i Solna Tingsrätt i dag.


Den gamle KSMB-sångaren Johan Johansson stämde med hjälp av Musikerförbundet sitt skivbolag MNW Music AB efter att de lagt ut hans musik på Spotify. I dag meddelade Solna Tingsrätt sin dom, och trots att skivbolaget äger rättigheterna till Johanssons musik så har de inte rätt att lägga ut den på streamingtjänster.

Allt handlar om de avtal som skrev innan tjänster som Spotify, Tidal och Apple Music fanns. Johansson har hävdat att det måste skrivas nya avtal om musiken ska ut på nätet.

– Domen klargör det som kan tyckas vara självklart. Skivbolagen måste avtala med artister och musiker om att få lägga ut deras musik på streamingtjänster, säger Per Herrey som är förbundsjurist på Musikerförbundet i ett pressmeddelande.

Musikerförbundet tolkar domen som att hälften av all svensk musik på Spotify är olagligt upplagd. Om den tolkningen delas av domstolen eller musikbranschen är oklart.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du fortsätta använda Spotify?
Tack för din röst!