Fredrika Ek
1 av 5
Fredrika Ek - Foto: Fredrika Ek
Hon har cyklat i ett halvår.
2 av 5
Hon har cyklat i ett halvår. - Foto: Fredrika Ek
Och 2 år är kvar
3 av 5
Och 2 år är kvar - Foto: Fredrika Ek
Hon cyklar till förmån för kvinnors rättigheter.
4 av 5
Hon cyklar till förmån för kvinnors rättigheter. - Foto: Fredrika Ek
5 av 5
- Foto: Fredrika Ek

Hon cyklar jorden runt – till förmån för kvinnors rättigheter

Resan kommer att ta flera år.


För sex månader sedan inledde 23-åriga Fredrika Ek sitt största äventyr någonsin – hon ska ensam cykla över fem kontinenter jorden runt, för kvinnors rättigheter.

Fredrika cyklar till förmån för organisationen ActionAid, som arbetar globalt för att hjälpa flickor och kvinnor ur fattigdom och förtryck. För varje mil som Fredrika cyklar donerar företag pengar. Insamlingen närmar sig nu 100 000 kronor och målet är en halv miljon, innan hemkomsten till Sverige.


Fredrika Ek

– Kvinnors rättigheter och möjlighet till att leva ett drägligt liv var de än har råkat födas någonstans har länge varit en hjärtefråga för mig, säger Fredrika till Nyheter24 och fortsätter:

– Efter att som ensam kvinna ha rest genom länder som Iran, Uzbekistan och Tadzjikistan känner jag mer än någonsin för detta. Det är en sak att läsa sig till hur världen ser ut men att på egen hand få se och uppleva de förutsättningar och förtryck som kvinnor och flickor lever under, har varit en otroligt smärtsam och viktig ögonöppnare.

Fredrika har spenderat nätter under stjärnklar himmel, hemma hos gästvänliga och nyfikna familjer. Men det har också varit tufft. Hon har under resans gång bland annat hunnit bli magsjuk och fastnat i sandstormar.


Fredrika Ek

– Visst hade det många gånger varit bekvämt att komma hem till elektricitet, rinnande vatten och människor som talar språk som jag förstår. Men att bryta har aldrig funnits på kartan.

"Människor som inte har gett någonting ger mer än andra"

– Den största lärdomen har utan tvekan varit den om medmänsklighet. Sedan jag lämnade Europa för Turkiet, Iran och Centralasien har jag mötts av en gästvänlighet och värme som är utom denna värld, berättar Fredrika för Nyheter24 och fortsätter:

– Människor som i våra ögon inte har någonting, är enligt min erfarenhet de som ger mer av sig själva än några andra. Familjer bjuder mig på mat även om de inte har tillräckligt för dem själva. En farmor insisterade på att låta mig duscha trots att det innebar att hon var tvungen att gå till byns brunn för att hämta vatten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.