1 av 2
- Foto: tt bild
2 av 2
- Foto: tt bild

Nej, personer med invandrarbakgrund kommer inte vara i majoritet om 10 år

Ett Facebook-inlägg som just nu sprids skriver en ekonom att invandrare snart kommer att vara i majoritet i Sverige. Men inlägget missar många viktiga fakta. "Det är intellektuellt ohederligt", säger en expert.


I ett Facebook-inlägg av den högerpopulistiske ekonomen Tino Sanandaji, som fått väldigt stor spridning, menar Sanandaji att personer med invandrarbakgrund kommer att vara i majoritet inom 10 till 15 år med dagens invandringspolitik. Detta grundar Sanandaji dels på siffror över antalet asylsökande, och han kritiserar regeringen Reinfeldt och även SVT, för att de vill ge sken av att flyktingkrisen är "temporär och hanterlig".

"Sverige har genom gradvis avvecklad gränsskydd och generösa asylregler rört sig mot fri invandring. Det finns med rådande praxis tiotals miljoner i länder som Syrien, Afghanistan, Eritrea, Somalia och Irak med asylskäl i Sverige som för första gången lätt ta sig över gränserna, vilket de också gör", skriver Sanandaji i inlägget.

Men Sanandajis slutsatser tar inte upp det faktum att inte alla asylsökande får stanna. 2014 sökte 81 000 personer asyl i Sverige, varav 35 000 fick beviljat uppehållstillstånd. Den utgår också ifrån att alla som kommer hit stannar. Förra året valde 25 000 personer att lämna Sverige, och enligt SCB:s prognos kommer den siffran vara större i år. Många av dem som utflyttar är personer som flyttar till sina ursprungsländer. Men framför allt räknar Sanandaji med att nuvarande flyktingström håller i sig; något som med all sannolikhet inte stämmer.


Bild: TT

Personer som ifrågasätter ekonomens slutsatser blir ofta hånade i kommentarsfältet, och inte sällan blockade av Sanandaji själv, som anklagar kritiker för att sprida "desinformation".

– Det är intellektuellt ohederligt att ta en mindre tendens och försöka räkna ut en årsbasis på den, säger Viktor Banke, som är jurist inriktad på just flyktingärenden, till Nyheter24. Han menar att inlägget ger sken av en "konspiratorisk dimma", och att det finns en anledning att folk kommer till Sverige. Han menar också att det är helt naturligt att flyktingströmmarna ibland är större vissa år.

– Alla asylländer ökar inte. Irak genererade 18 559 asylsökande 2007, en topp, och bara 2 666 förra året. Vad säger det oss? Att det finns anledningar till att man flyr, och att man oftast flyr från någonting, säger Banke.

Men framför allt kritiserar Banke Sanandajis ton när han pratar om att det skulle vara lätt att ta sig över gränser i Europa och till slut ta sig till Sverige.

– Vet inte vilka gränser som ska vara enkla att ta sig över, men i år har tusentals dött i Medelhavet, folk har tårgasats i Makedonien, tvångsarbetat i Libyen och hindrats utanför och i Europa. Är det ett skämt?


Bild: TT

Tanken om ett så kallat "folkutbyte", att politiker sakta håller på att ersätta vita svenskar med icke vita utlänningar, är inget nytt. Konspiratoriska och rasistiska bloggar, rent nazistiska organisationer och foliehattar pratar gärna om att den vita rasen snart är i minoritet. Redan Bevara Sverige Svenskt (som senare skulle bli Sverigedemokraterna) skrev i ett flygblad 1979 att "svenskarna blir färre och färre".

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!