Så många asylsökande kommer till Sverige i år

- 06/10/2015, 07:50
1 av 5

2 av 5

3 av 5

4 av 5

5 av 5

Migrationsverket generaldirektör Anders Danielsson har ställt upp för en intervju med Expressen där han pratar om hur många personer som verket planerar för att ta emot under de närmaste månaderna.

Flyktingkrisen fortsätter då människor lämnar allt bakom sig för att ta sig mot trygghet. Just nu kommer omkring tusen personer om dagen till Sverige, och det är något som man räknar med kommer att fortsätta – i alla fall från Migrationsverkets sida. Det säger dess generaldirektör Anders Danielsson till Expressen.

– Vi måste ta höjd för att det kommer att se ut så här tre-fyra månader framöver, säger han till tidningen.

Bild: TT

Det skulle i så fall betyda ytterligare omkring 100 000 människor innan årsskiftet, och det är något som Danielsson satt som ambition att klara av.

– Jag inser också att det någonstans tar stopp. Men ambitionen är att göra vårt yttersta för att klara uppgiften. Och ingen vet ju vad som kommer att ske om två eller tre månader. Det är så många variabler som spelar in att de nästan inte går att hålla i huvudet, säger han till Expressen och fortsätter:

– Men jag måste tänka att vi måste ha en plan för att ta emot tusen asyl-sökande om dagen, kanske till och med fler. Det är det vi ska planera för och ha beredskap för.

Bild: TT

Samtidigt så kommer Migrationsverket den 22 oktober att presentera sin nya prognos över antalet asylsökande 2015 – en prognos som nu med råge kommer att överskrida 100 000 människor, något som Danielsson bekräftar för Expressen.

Bild: TT