Hyllas för trygg hemgång – sprider grov sexism

- 13/10/2015, 21:00 -
De tokhyllas för sitt fantastiska initiativ.
1 av 3

De tokhyllas för sitt fantastiska initiativ.

Faksimil Eskilstuna-Kuriren Facebook

Men åsikterna rimmar inte så bra med initiativet märkte Clara när hon kollade upp dem.
2 av 3

Men åsikterna rimmar inte så bra med initiativet märkte Clara när hon kollade upp dem.

Johan delar rätt sexistiska inlägg på sin Facebook.
3 av 3

Johan delar rätt sexistiska inlägg på sin Facebook.

Faksimil Facebook

I veckan har ett initiativ som heter "Trygg hemgång från krogen" hyllats. Men en av killarna som ligger bakom initiativet har mindre fräscha åsikter.

Få kan kan ha missat initiativet "Trygg hemgång från krogen" – ett initiativ skapat av två killar som innebär att de ska göra sällskap med folk som är rädda för att gå hem själva på kvällen och natten. Flera medier har skrivit om det, även Nyheter24, och initiativet har hyllats på sociala medier – för visst låter det helt underbart?

20-åriga Clara Ekholm, som tycker att själva initiativet är fantastiskt, bestämde sig för att kolla upp personerna bakom för att se om de var säkra att få hjälp av. Och det visade sig att en av initiativtagarna Johan Sjöström, inte ger ett så tryggt intryck precis, vilket hon twittrat om.

– Jag hade inte velat få sällskap till dörren mitt i natten av en man som skämtar om sexism. Förvisso hade jag inte heller känt mig så mycket säkrare i sällskap av okända män än om jag hade gått ensam, säger hon till Nyheter24.

Hon tror inte att hans åsikter påverkar tjänsten i sig men att om folk vet om hans åsikter kommer de ta ett steg tillbaka.

– Man vill ju inte lita på någon som har just den inställningen och de åsikterna man som kvinna är rädd för, på väg hem från krogen.

Nyheter24 har tittat igenom Johans Facebook, där man kan se flera sexistiska inlägg. Bland annat har han delat en bild där en kvinna suger av en man:

Bildkälla: Faksimil Facebook

Bildkälla: Faksimil Facebook

När Nyheter24 kontaktar Johan, så menar han att de sexistiska inläggen är humor.

– Att ha humor är mänskligt, jag tycker att man ska kunna skämta om allt.

Han försäkrar att han är trovärdig som ett tryggt sällskap hem från krogen, trots att han sprider åsikter som många är rädda för.

– Man behöver inte känna någon rädsla, jag är ansvarstagande som vilken kille som helst.

Johan menar att det inte är "hans mening" att stöta sig med någon, och att han tycker att det är bra att folk reagerar men poängterar att folk inte känner honom. På frågan om han kommer att sluta dela liknande inlägg som han kritiserats för svarar han:

– Jag kommer att fortsätta vara mig själv men inte lika öppet.