Polisens förhörsmetoder börjar bli kända.
1 av 4
Polisens förhörsmetoder börjar bli kända.
Lisa Holm blev 17 år gammal.
2 av 4
Lisa Holm blev 17 år gammal. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Mördaren förhörs av polis.
3 av 4
Utdrag från förhöret med Nerijus Bilevicius.
4 av 4
- Foto: tt bild

Avslöjar: Polisens hotfulla metoder i Lisa Holm-förhören

I förhören av den misstänkte 35-åringen Nerijus Bilevicius använde polisen hårda metoder. Bland annat menade man att mannens fru kunde råka illa ut om han inte tog på dig dådet.


På onsdag kommer rättegången om mordetLisa Holm inledas. Nu kan Nyheter24 avslöja att polisen använde hårdföra metoder för att försöka pressa fram ett erkännande ur misstänkte Nerijus Bilevicius, 35.

Det är ett långt förhör, som ägde rum den 15 juni, alltså tre dagar efter att Lisa Holms kropp hittats, som går extra tufft till. Bilevicius har under förhöret nekat vid upprepade tillfällen, och även gråtit. Han är väl medveten om att hans bror och fru också sitter häktade. Då påminner förhörsledaren om att bilder på Bilevicius och hans familj ligger ute på nätet, och att folk kan vilja göra dem illa.

Enligt förhörsprotokollet sa förhörsledaren följande till den misstänkte:

"På grund av den publicitet det här ärendet har rönt, bilder som ligger ute på er på nätet, så tror jag att det finns en ganska stor hotbild från folk som mår dåligt och inte förstår att rättvisan ska ha sin gång."

"Och har du nånting med detta och göra, men inte din fru, så, så kan du i så fall påverka hennes säkerhet genom och berätta vad du vet, om hon blir frisläppt och man har kunnat gå ut med ett pressmeddelande att äh, du har (ohörbart) att du har gjort erkännanden och att hon inte vart med så kan, så minskar det risken betydligt att nån gör nåt vansinnesdåd mot henne"

Här är ett stycke från förundersökningsprotokollet:

Man har även använt en liknande metod i förhör med den misstänktes bror, där man vill att han ska skona sig själv och sin familj genom att ange brodern. Förhörsledaren berättar då att han har googlat familjens namn och hittat dem på litauiska nyhetssajter och bloggar.

Men förundersökningsledaren Lars Johansson tycker inte att metoden är för tuff.

– Det ska nog inte tolkas på det viset, ibland pressar man på i förhör på olika sätt. Advokaten var ju närvarande så hade hon hade ju kunnat ingripa om hon tyckt det gått för hårt till. Jag förutsätter att man följer det regelverk som finns, jag litar på mina förhörsledare, säger Johansson till Nyheter24.

Så du tycker inte att det är en hotfull ton?

– Jag kan förstå att det kan låta anmärkningsvärt. Men det är ju inget hot, det är en upplysning.

Och det finns ingen risk att detta kan skada förhörens trovärdighet?

– Nej

Bilevicius advokat Inger Rönnbäck har valt att inte kommentera fallet, och Nyheter24 har vid upprepade tillfällen sökt åklagar Lars-Göran Wennerholm.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!