Klamydia allt vanligare.
1 av 2
Klamydia allt vanligare.
Klamydiafallen ökar, och inte bara i de större orterna i Sverige
2 av 2
Klamydiafallen ökar, och inte bara i de större orterna i Sverige - Foto: Nyheter24

Här har flest svenskar fått klamydia i år

Tänk på att skydda er när ni har sex, för vi är sjukt dåliga på att använda kondom i Sverige. Könssjukdomarna ökar över hela landet.


Gick det vilt till i somras? I Sverige var det totalt 4 026 personer som testade positivt för klamydia bara under september månad. Att statistiken är extra hög under den månaden har sin logiska förklaring, då fler har för vana att testa sig efter sina sommarflörtar.

Men statistiken ökar inte bara beroende på månad, fler personer är smittade i år än tidigare. Om man tittar på mindre befolkade områden, som Halland och Dalarna så ligger antalet på cirka 800 personer under 2015. Och året är inte slut än.

I Stockholm har redan ett 40-tal fler personer drabbats än under 2014, och då är inte perioden mellan oktober-december ens inräknad i rapporten ännu.

Bildkälla

Förra året var det sammanlagt 36 000 personer som hade klamydia i landet, enligt Folkhälsomyndighetens rapport från i juli i år, och det ser inte direkt ljust ut inför nästa sammanställning.

Bildkälla Nyheter24

Så här vet du om du har klamydia:

Sanningen är att du inte kan veta att du inte har klamydia utan att testa dig. Alla bärare har inte symtom.

Men om du är kvinna och det svider när du kissar, har flytningar som luktar illa, mellanblödningar eller ont i nedre delen av magen. Så kan du mycket väl vara smittad.

Är du man och det svider när du kissar, får flytningar från urinröret och eller har svullnad och värk i pungen. Då är tyvärr också oddsen emot dig.

Bildkälla

Att ha en könssjukdom kan vara jobbigt nog, men att gå på antibiotika är dessutom bevisat dåligt för immunförsvaret.

Det är fan heller inte roligt att få ett kuvert hem i brevlådan eller att behöva kontakta hen som du låg med en gång och sedan aldrig hörde av igen. Och nu ökar risken för att just du ska smittas.

Så tänk på att skydda er när ni ligger, använd kondom!

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du bra på att skydda dig?
Tack för din röst!