Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

15 bilder som visar att vi aldrig får glömma kristallnatten

- 09/11/2015, 11:40 -

I dag är årsdagen av kristallnatten. Och det är vårt ansvar att minnas. Vi får aldrig glömma vad hat och rasism kan leda till.

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 inträffade kristallnatten runt om i Tyskland. Det var kulmen av de så kallade novemberpogromerna, där judar misshandlades, trakasserades och mördades av beväpnade nazister.

Under natten totalförstördes 267 synagogor, över 7 500 butiker vandaliserades, mellan 20 000 och 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger och runt 400 personer dödades. Denna fruktansvärt mörka och hatiska dag i historien får aldrig glömmas bort.  

Många historiker ser kristallnatten som den definitiva starten på förintelsen.

Vi får aldrig glömma förföljelserna under andra världskriget, och vi får aldrig sluta prata om vad hat och rasism, eller vad som kan hända när man försöker peka ut en viss grupp som ett problem. Det är vårt ansvar att minnas.

Natten kallas för kristallnatten på grund av den stora mängden krossat glas som låg på marknaden efter hatdådet. Mindre än ett år efter kristallnatten bröt andra världskriget ut när Tyskland invaderade Polen den första september 1939.

Se bildspelet i spelaren ovan för att se berättelsen om en av mänsklighetens mörkaste stunder.