Tisdag 3 Aug
Stockholm

Advokaten till misstänkte våldtäktsmannen: "Beskriv dina kalsonger"

Elisabeth är trött på att offer skuldbeläggs.
1 av 3
Elisabeth är trött på att offer skuldbeläggs. Foto: TT Bild
Så hon ställde en briljant fråga till förövaren.
2 av 3
Så hon ställde en briljant fråga till förövaren. Foto: Faksimil Instagram
Och hon hyllas.
3 av 3
Och hon hyllas. Foto: Faksimil Instagram

Advokaten Elisabeth Massi Fritz har tröttnat på hur våldtäktsoffer skuldbeläggs och får frågor om till exempel underkläderna. Så då gjorde hon det här i en rättegång nyligen.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Advokaten Elisabeth Massi Fritz är trött på att våldtäktsoffer skuldbeläggs. Därför ställde hon en briljant fråga till en misstänkt våldtäktsman i en rättegång nyligen.

– Jag bad förövaren beskriva sina kalsonger ingående i ett förhör och fick frågan vilken betydelse dessa har i målet. Mitt svar blev "lika stor betydelse som min klients trosor" herr ordförande, skriver hon på Instagram.

Bildkälla: Faksimil Instagram

Och hon hyllas för sitt ställningstagande. Till Expressen säger hon att hon inte gillar att ställa frågor om förövares underkläder men att hon känner sig illa tvungen.

– Om en domare inte stoppar den typen av frågor till mina klienter så måste jag fråga hur förövarens kalsonger ser ut. Då reagerar ordföranden, och då tvekar jag inte att tala om hur jag står i frågan angående min klients stringtrosor.

Hon menar att domstolar måste börja ta sitt ansvar och stoppa skuldbeläggande av brottsoffer. Ingen ska behöva utstå frågor som är kränkande eller skuldbeläggande.

– Det är tillräckligt traumatiserande att genomgå en rättegång och behöva berätta igen. Det är ofta ett våldtäktsoffer upplever rättegången som en andra våldtäkt. En upplevelse som inte är acceptabel förstås., säger Elisabeth Massi Fritz till Expressen.

Förutom det vill hon se en förändring av attityden kring kvinnor och sex – ingen kvinna ska behöva skylla sig själv för att hon blir våldtagen.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela