Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stred mot IS i Syrien – nu är svenska Jesper hemma igen

Svenska Jesper hjälper till i Syrien.
1 av 3

Svenska Jesper hjälper till i Syrien.

TT Bild

Jesper Ström har varit nere i Syrien två gånger redan, och ska ner igen.
2 av 3

Jesper Ström har varit nere i Syrien två gånger redan, och ska ner igen.

TT Bild

Han kallas IS för smuts.
3 av 3

Han kallas IS för smuts.

.

Nyheter | 15/12/2015 10:19

Svenska Jesper Söder har i två omgångar stridit mot IS i Syrien. Nu är han hemma – men snart ska han tillbaka ner igen. I en intervju i Nyhetsmorgon berättar han om sina insatser.

Jesper Söder har varit nere i Syrien två gånger redan, och ska ner en gång till. Trots att han en gång tidigare blivit allvarligt skadad när en vän till honom trampade på en mina.

– Jag hade tur som sitter här i dag, säger han i Nyhetsmorgon.

Så varför riskerar han sitt liv för att hjälpa andra?

– Jag har aldrig varit en sådan som låter hemskheter ske, säger han.

Han säger att han tycker om att stå upp för människor – för att någon ju måste göra det. Han berättar hur det gjorde ont i honom att se barn gråta.

– Jag ville åka ner och göra skillnad.

Och den största fienden i Syrien är IS – och han säger att terrorsekten åker på ”storkstryk”.

Söder tycker inte om att IS kallas för just IS – Islamiska Staten. Han tycker att det är respektlöst och orättvist mot de muslimer som flyr från och strider mot IS.

Han menar att det finns mycket okunskap kring vad IS faktiskt är. Söder kallar IS för smuts och säger att de inte är annat än ”onda människor”.

Han säger också att det har ingenting med religion att göra. Han är orolig över islamofobin som finns i världen just nu.

– Vi måste stå enade mot det här. Det finns muslimer som strider och dör för att vi ska kunna gå säkra här i Europa, säger Söder i Nyhetsmorgon.

Se hela intervjun här: