Lördag 31 Jul
Stockholm

Så sjukt mycket julmust dricker svenskarna varje år

Mmmmm. Must.
1 av 3
Mmmmm. Must. Foto: TT-montage
50 miljoner liter häller vi i oss varje år.
2 av 3
50 miljoner liter häller vi i oss varje år. Foto: TT
Allra populärast är Apotekarnes.
3 av 3
Allra populärast är Apotekarnes. Foto: TT

På julen får annan läskeblask lämna plats för julmusten. Mångas favoritdryck fyller butikernas dryckessektioner och svenskarnas varukorgar. Och varje år konsumeras närmast otroliga mängder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jul, jul, strålande jul. Sång, dans, julklappar, skinka och godis i överflöd, och så julmusten förstås. På julen blir vi svenskar helt galna i den bruna bryggden.

Faktum är att vi i Sverige konsumerar över 40 miljoner liter jumulst varje år, i alla fall enligt Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg som producerar Apotekarnes julmust.

– Vi har över 60 procent av den totala marknaden och räknar med att sälja nästan 25 miljoner liter i år. Så svenskarna dricker drygt 40 miljoner liter julmust varje år, vilket är ganska unikt. Det är en kort period då det säljs ofantligt mycket vilket vittnar om att det är väldigt populärt.


Bildkälla: TT Bild

Apotekarnes är den mest populära musten framför märken som Zeunerts, Nygårda och Spendrups. Något som enligt Byström beror på traditionens starka makt, samt att människor är trygga med varumärket.

– Apotekarnes är originalet som har funnits med länge. Det är ett av Sveriges mest omtyckta och folkkära varumärken. Det handlar mycket om traditioner som vi i Sverige gillar, speciellt vid jul.

Vecka 40 börjar julmusten säljas i butik, men det är inför julen som det dricks allra mest.

– Det är veckan före jul som försäljningen skjuter i höjden, även om du kan hitta den i butik i oktober. Vi börjar producera i slutet av sommaren och vi har högtryck på bryggeriet i Falkenberg för att hinna med in mot julen, säger Henric Byström.

Tidigare i år testade Nyheter24 ett anta olika sorter. Se hur det gick här:

Julmust eller Coca-cola?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela