I juletider konsumerar vi i väst otroliga mängder.
1 av 4
I juletider konsumerar vi i väst otroliga mängder. - Foto: TT-montage
För pengar som även skulle kunna gå till att hjälpa andra.
2 av 4
För pengar som även skulle kunna gå till att hjälpa andra. - Foto: TT-montage
Väldigt många människor lever i nöd.
3 av 4
Väldigt många människor lever i nöd. - Foto: TT-montage
Djur, miljö och människor som lider.
4 av 4
Djur, miljö och människor som lider. - Foto: TT-montage

3 typer av julklappar du kan köpa om du vill vara en god människa

Vi spenderar otroliga summor på julhandel varje år. Mat, dryck och julklappar är grejer vi gärna vill ha på julen. Att ge bort en materiell sak eller en upplevelse är inte fel, men vill du göra skillnad och vara god kan du satsa på det här också, eller i stället.


1. Om du vill vara god mot människor

Bildkälla: TT Bild

Det är ingen hemlighet att människor svälter, flyr undan krig eller fattigdom och kämpar för mat för dagen och tak över huvudet. Om du vill hjälpa andra finns en rad olika organisationer att vända sig till och stötta ekonomiskt.

Röda korset, Rädda barnen, Bris, Sos barnbyar och Stadsmissionen är några av dem.

2. Om du vill vara god mot djur

Bildkälla: TT Bild

Mängder av djur är utrotningshotade och behöver stöd för att överleva. Samtidigt pågår tjuvjakt och överfiske på flera håll i världen. Vill du ge en slant finns massor av alternativ, till exempel WWF, Svenska djurskyddsföreningen och Save the orangutan. Ta något du brinner för!

3. Om du vill vara god mot miljön

Bildkälla: TT Bild

Skövling av skog, global uppvärmning och försurning av hav är bara några av de många miljöproblem vi måste tampas med. En bra julklapp kan vara en peng till Naturskyddsföreningen och Vi-skogen. Miljön kan också hjälpas genom att göra klimatsmartare val såsom att cykla, konsumera annorlunda och återvinna.

/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.