Fredag 24 Sep
Stockholm

Stor ökning av multiresistent bakterie i Skåne

MRSA har fördubblats i Skåne.
1 av 3
MRSA har fördubblats i Skåne. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det är en multiresistent bakterie.
2 av 3
Det är en multiresistent bakterie. Foto: TT Bild
Folkhälsomyndigheten säger att den största anledningen är flyktingströmmen.
3 av 3
Folkhälsomyndigheten säger att den största anledningen är flyktingströmmen. Foto: tt bild

Den multiresistenta bakterien MRSA har ökat stort och nästan fördubblats. Förklaringen från Folkhälsomyndigheten ska vara flyktingströmmen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
MRSA

MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker som är motståndskraftig mot många olika sorters antibiotika. Bakterien kan skapa infekterade sår och brukar sätta sig i huden, i näsan och i svalget.

Ökningen av den multiresistenta bakterien MRSA har setts över hela landet. Särskilt i Skåne där fallen mer har fördubblats sedan början av året. Under november 2015 upptäcktes 102 fall i länet.

Ökningen har sin förklaring i omfattande flyktingtalen men också att det är fler som reser utomlands än tidigare.

– Det är vårt intryck. Många flyktingar kommer hit med både sår och småskador som är smittade, säger Anders Tengnell, avdelningschef för epidemiologi på Folkhälsomyndigheten till Sydsvenskan.

Ökningen är förenad med risker för sjuka, barn och äldre. Förra året avled ett smittat spädbarn. Bakterien dödar oftast inte men kan ha bidragande effekt. Ett annat problem är överanvändningen av antibiotika, vilket kan leda till fler multiresistenta bakterier.

– Kontrollerna är bättre idag. Sjukhusen har också blivit mer effektiva på att stoppa smittspridningen, säger Anders Tengnell till Sydsvenskan.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela