Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
842
reaktioner idag

Så kan du vara gravid i nionde månaden – utan att veta om det

Flera menar att det inte är möjligt att missa en graviditet. Men jo, det är visst möjligt.

Det går att vara gravid utan att veta om det.

Man kanske inte märker på sin mage att man är gravid. Eller så kan det vara att man förtränger graviditeten.

Det är dock inte vanligt att man inte märker av sin graviditet.

Då och då stöter vi på historier om kvinnor som säger att de fött barn utan att veta om att de är gravida. Dessa historer känns nästan för otroliga för att vara sanna. Många frågar sig hur det är möjligt att missa sin graviditet – symptomen är ju så tydliga.

Så, är det verkligen möjligt att vara gravid utan att veta om det?

Ja, det är det säger Charlotta Grunewald som är överläkare på kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det är något som är en avvikelse från det normala, men det förekommer, säger hon till Nyheter24.

Charlotta berättar att denna typ av förlossningar förekommer på alla stora förlossningsakuter då och då. Hon har själv varit med om det.

– Kvinnan kan söka vård på akuten för buksmärtor, men så visar det sig att det är ett barn på väg ut.

Det finns flera olika orsaker till oupptäckta graviditeter. En del personer är riktigt unga och har inte haft regelbunden mens, eller någon mens överhuvudtaget. Samma gäller äldre kvinnor som på så sätt inte tror att de kan bli gravida. Därför så tror man att allt är som vanligt.

Gällande kroppsformen så är det vanligt att man är fet.

– Vanligtvis går man upp 13 till 15 kilo. Men är man överviktig kanske det inte märks.

Men det finns också sådana som inte är överviktiga som varit gravida utan att veta om det, säger Charlotta.

– Barnet kanske inte växer som det ska. Eller så ligger livmodern på så sätt att magen på kvinnan inte blir så framträdande. Man tror att man blivit lite tjock helt enkelt.

Det finns även någon form av förträngning och förnekelse. Graviditeten är av någon anledning oplanerad och oönskad, kanske har man blivit gravid med fel person.

Dessutom kan det finns kulturella eller religösa förklaringar. Man kanske inte får ha sexuella kontakter utan att vara gift. Det kan göra att man är så rädd att man inte vågar erkänna graviditeten för en själv.

– Sedan så kan det handla om en störd kroppskontakt. Någonstans måste man ha en förmåga att stänga av och inte lyssna på kroppen, säger hon och fortsätter:

– Man tillåter inte sig själv att att vara gravid och tror inte man kan föda barn – det finns sådana psykologiska försvarsmekanismer.

BIldkälla: TT Bild

När det kommer till mensen så kan man ha fortsatta blödningar under graviditeten, både oregelbunden och regelbunden – det är jätteovanligt men det förekommer menar Charlotta.

– Och för en del är illamående ett problem och för andra ingenting.

Alltså, man kan vara gravid utan att veta om det – men det är som sagt en avvikande händelse.

– Det normala är att man lever med det växande barnet i magen och känner av graviditeten allt mer – man är medveten från början till slut, säger Charlotta.

Vill du ha barn?

Mer:

Emma upptäckte att hon var gravid – födde två dagar senare