Lördag 19 Jun
Stockholm

Det här är hashtagen #inteerkvinna som sprids på nätet

#Inteerkvinnna sprids just nu på sociala medier.
1 av 3
#Inteerkvinnna sprids just nu på sociala medier. Foto: TT Bild/Montage
Hashtagen har skapats som en reaktion på lördagens händelser då rasister och nazister demonstrerade.
2 av 3
Hashtagen har skapats som en reaktion på lördagens händelser då rasister och nazister demonstrerade. Foto: NYHETER24
Demonstrationen liknande mer en lynchmobb då flera gick på rasifierade personer.
3 av 3
Demonstrationen liknande mer en lynchmobb då flera gick på rasifierade personer. Foto: TT BILD

Som en reaktion på lördagens händelser sätter kvinnor ned foten under hashtagen "Inteerkvinna.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I lördags samlades nazister och rasister på Norrmalmstorg i Stockholm för att demonstrera mot regeringen och de kallade sig för "Folkets demonstration". En demonstration som snarare var en lynchmobb då flera av deltagarna attackerade och misshandlade rasifierade personer.

Inför samlingen delade de ut flygblad där de sa sig göra detta för att stå upp för svenska män och kvinnor. Och det har fått flera att reagera. Just nu sprids hastagen #inteerkvinna på sociala medier.


– Vi startade hashtagen av tre anledningar, säger en av initiativtagarna Ulrika Schmauch till Nyheter24.

Det var dels för att visa solidaritet med de som dagligen utsätts för rasism och dels för att de talade om kvinnor som "sina" för att legitimera sitt våld, menar hon,

– Den kanske viktigaste anledningen var att ta ifrån dem känslan av att de talar för fler än de faktiskt gör, och att omöjliggöra för dem att i framtiden låtsas som, eller tro, att de talar för dem av oss som de räknar som ”svenska kvinnor”.

Gensvaret har varit blandat. Även om flera deltar i kampanjen så finns det också dem som menar att vita kvinnor tar för stor utrymme, vilket är viktig kritik menar Ulrika.

– Vi som vita kvinnor drabbas inte av det vardagliga, strukturella, fysiska och symboliska våld på samma sätt som andra kvinnor (och män) i Sverige. Det är viktigt att komma ihåg, säger hon och fortsätter:

– Men vi har som människor i detta samhälle förbaskat ansvar att reagera när vi har möjlighet och att markera att detta inte sker med vårt stöd.

Det som hände i lördags är en konsekvens av en lång process där rasismen normaliserats i Sverige – en fruktansvärd utveckling som vi måste ta ansvar för att motverka menar Ulrika.

– Och inte bara genom symboliska manifestationer i sociala medier utan framför allt genom praktiskt arbete i solidaritet och samarbete med de personer som främst drabbas av rasism.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela