Tisdag 24 Maj
Stockholm

Snart kan det vara slutbetalat med kontanter i butiker – här är varför

Butiker kommer få det svårt att behålla kontantbetalning då värdetransportsföretagen kommer höja sina avgifter.
1 av 2
Butiker kommer få det svårt att behålla kontantbetalning då värdetransportsföretagen kommer höja sina avgifter. Foto: TT Bild (MONTAGE)
Det här kan vara ett minne blott.
2 av 2
Det här kan vara ett minne blott. Foto: TT Bild

Svensk lag kan ställa till det för kontantbetalning i butiker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Är du ett fan av kontanter? Snart kan det bli svårare att betala med det.

Bildkälla

För senast sommaren 2017 måste den svenska lagstiftningen anpassas till EU:s fjärde penningtvättsdirektiv, skriver Dagens Industri. Direktivet ska motverka att det finansiella systemet används för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Många kunder till värdetransportsbolagen berörs av den här lagen, och därför kommer värdetransportsbolagen höja sina avgifter. Det kommer att leda till att det blir dyrt, men också besvärligt, för mindre butiker, att behålla sin kontantbetalning.

Enligt Värdetransportsföretagen är butiker på landsbygden förlorarna.

– Risken är att vi måste höja våra avgifter och då får kunderna ta ställning till om de vill ha kvar kontanter”, säger Kalle Boumedienne, VD för Nokas Värdehantering till Di.

Dessutom innebär direktivet också att butiker inte får ta emot kontantbelopp över cirka 50 000 kronor. Butiker måste då kräva legitimation och ställa en mängd kontrollfrågor. Den förändringen påverkar främst klock- och smyckeshandlare, bil- och båthandeln och hemelektronikhandeln som påverkas, skriver Di.

Kommentera
Kopiera länk
Dela