Måndag 27 Sep
Stockholm

Var dömd för terroristbrott – fick jobb på Telenor

Fick anställning på Telenor trots att han var tidigare dömd för terrorbrott.
1 av 3
Fick anställning på Telenor trots att han var tidigare dömd för terrorbrott. Foto: TT Bild
Han fick dock sluta rätt omgående när han inte lämnade in utdrag ur brottsregistret.
2 av 3
Han fick dock sluta rätt omgående när han inte lämnade in utdrag ur brottsregistret. Foto: TT Bild
Säpo har varit inkopplade.
3 av 3
Säpo har varit inkopplade. Foto: TT

En man som var tidigare dömd för terroristbrott fick anställning på Telenors kundtjänst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under en månad har en svensk medborgare varit anställd vid Telenors kundtjänst. Och han har tidigare dömts för terroristbrott.

Hans anställning avslutades innan han ens fick "full access" till systemet, han hade nämligen inte lämnat in utdrag ur brottsregistret. Det hela inträffade i oktober förra året.

– Det här är allvarligt. Det ska inte kunna hända att en svårt brottsbelastad person kan arbeta för Telenor, säger Telenors presschef Aron Samuelsson i pressmeddelandet.

Att mannen ens kunde inleda sin anställning har att göra med att den rutinmässiga bakgrundskontrollen inte fullföljdes, uppger Telenor i ett pressmeddelande. De menar att det är ett rekryteringsföretag som de anlitade som brustit i rutinen och nu har Telenor avbrutit samarbetet med dem.

– Telenor sätter säkerheten högt och vår egen säkerhetsavdelning är välrenommerad. Vi har dragit nyttiga lärdomar från säkerhetsavdelningens omfattande utredning av incidenten. Det här är något som inte ska få hända, säger Aron Samuelsson.

Det var långt senare som det framkom att mannen är identisk med en av de svenska män som greps i slutet av januari i Grekland. Men han ska inte ha utfört någon handling som kan liknas vid brott under sin anställning på Telenor visar en utredning för säkerhetsavdelningen. Telenor har som en del av sina säkerhetsrutiner samarbetat med Säpo i ärendet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela