Polisen sprängde lyxbilsliga

Maskeradligans ledare Mats Rimdahl greps efter intensiv biljakt i Tyskland.


STOCKHOLM. Polisen har sprängt en internationell liga som har specialiserat sig på att stjäla exklusiva stadsjeepar i Stockholm. Maskeradligans ledare är en av de gripna och hittills har ett femtiotal lyxbilar av märkena Porsche, Audi och Volkswagen stulits.

– Det handlar om mycket avancerade stölder. Gärningsmännen har lyckats ta sig in i bilarna och starta dem utan att larmet utlösts. Därefter har de körts ut ur landet, säger Torbjörn Serrander, försäkringsutredare på Larmtjänst AB som handlägger de många stölderna, till Dagens Nyheter.

Tillverkarna var aldrig rädda och intygade att det skulle vara omöjligt för tjuvarna att sälja vidare bilarna, men det visade sig vara en lögn. Exempelvis stals en lyxbil på Östermalm i Stockholm i mitten av oktober i år och bara några dagar senare upptäcktes bilen, en Porsche Cayenne, av tysk polis i Lübeck.

Bilens förare var en Mats Rimdahl, 52, (numera Amtun), ledaren för den ökända rånargruppen Maskeradligan, som nyligen frigavs efter att ha dömts för olaga frihetsberövande. När polisen försökte stoppa honom tryckte han gasen i botten, och efter en intensiv biljakt kunde han gripas. Då hade han precis rammat en femårig flicka på cykel som kastades i asfalten och fick föras till sjukhus.

Rimdahl åtalas snart i Tyskland och är misstänkt för häleri, trafikbrott och för att ha utgett sig för att vara polis. Därefter kunde svensk polis slå till mot ett antal personer som ingår i samma liga, vars medlemmar till stor del är personer från forna Jugoslavien som rest till Sverige för att enbart begå stölder.

– Det handlar om grov organiserad brottslighet och nya gripanden kan bli aktuella. I avvaktan på det kan jag inte säga någonting, sa han i samband med att två av de misstänkta i veckan omhäktades för grova stölder, säger statsåklagare Bernt Berger till Dagens Nyheter.

Trots polisens omfattande insatser har inte stölderna upphört i Stockholm.

– Vi vet att ett nytt gäng är i gång i Stockholm. De verkar använda precis samma tillvägagångssätt, säger Torbjörn Serrander, Larmtjänst.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.