Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tågkaos med förseningar kan pågå i veckor

- 14/02/2016, 22:16 -
Tågkaoset fortsätter.
1 av 4

Tågkaoset fortsätter.

TT Nyhetsbyrån

Det kan pågå i veckor.
2 av 4

Det kan pågå i veckor.

SCANPIX SWEDEN

En kråka stoppade ett tåg i timmar.
3 av 4

En kråka stoppade ett tåg i timmar.

TT Nyhetsbyrån

Trafikverket har inrättat en krisledning för att hantera situationen.
4 av 4

Trafikverket har inrättat en krisledning för att hantera situationen.

TT Nyhetsbyrån

Det är stora problem i tågtrafiken på flera håll i landet. En kråka stoppade ett tåg i Gnesta i flera timmar.

Det är förseningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Katrineholm. Ett strömlöst passagerartåg fastnade mellan Gnesta och Flen sedan klockan nio i morse. Vid 13-tiden evakuerades passagerarna.

– Det har varit kallt ombord eftersom det inte funnits någon värme men enligt personalen har det varit en lugn stämning, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det finns ingen prognos för när trafiken åter kan rulla normalt. Ett lok ska dra tillbaka tåget till Stockholm, men det är oklart om det har kommit fram till platsen. Störningarna tros ha orsakats av en fågel som kortslöt kontaktledningen.

– Jag vet inte exakt hur det gick till, jag vet bara att de hittat en kråka på platsen som var bränd.

Tåg på sträckorna Stockholm–Linköping/Malmö, Stockholm–Skövde/Göteborg och Stockholm–Hallsberg/Karlstad i båda riktningar påverkas av stoppet.

Natten mot i lördags slogs ett teknikhus i Olskroken ut i en brand, vilket förstörde tekniken till växlarna på spåren. Det har orsakat störningar i tågtrafiken till och från Göteborg som kan pågå i veckor.


Växlarna måste läggas om manuellt vilket tar mycket längre tid. Trafikverket har inrättat en krisledning för att hantera situationen.

– De ska se till att hålla ihop alla aktiviteter som krävs i samband den här händelsen som varit nu. Det är en väldigt komplex situation, att rent praktiskt återuppbygga den teknik som förstörts, säger Wolffram.

Sträckorna Göteborg–Uddevalla–Strömstad och Göteborg–Älvängen vidare mot Vänersborg, Karlstad och Oslo påverkas. Vissa tåg går under söndagen med förseningar, andra ersätts med bussar.

Ett nytt beslut tas vid måndag lunch, om hur man ska göra i fortsättningen.