Flicka fritogs från IS.
Flicka fritogs från IS. - Foto: TT Bild

Hon ska ha räddats från IS – nu är 16-åriga flickan tillbaka i Sverige

Utrikesdepartementet kan bekräfta att hon är i Sverige igen.


Sedan i maj förra året ska den 16-åriga flickan varit försvunnen. Men nu är hon hemma igen uppger UD.

– Jag kan bekräfta att en minderårig svensk medborgare är tillbaka i Sverige. Det har kunnat ske genom samarbete mellan myndigheter såväl i Sverige som internationellt, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst till Aftonbladet.

UD vill dock inte säga när 16-åringen kom till Sverige eller fler detaljer om hur hon fritagits. Men hon ska ha fritagits av kurdiska säkerhetsstyrkor.

Hon ska ha rest till Syrien förra året med sin 19-årige pojkvän. Han hade efter en kort tid börjat prata om IS och att han hade planer på att ansluta. Hon själv förstod inte vad han pratade om säger hon i en kurdisk tv-kanal skriver Aftonbladet. Flickan ska dessutom ha ångrat att hon följt med och skickat desperata sms till sin mamma: ”Mamma snälla hjälp mig härifrån jag orkar inte mera här”, ska hon ha skrivit i ett av messen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.