Söndag 13 Jun
Stockholm

Susann nekades att flyga till USA: "Aldrig känt mig så diskriminerad"

Susann fick inte flyga till USA för att hälsa på familjen.
1 av 4
Susann fick inte flyga till USA för att hälsa på familjen. Foto: Privat/Lars Pehrson/SvD/TT
Den 1 mars införde USA sin nya regel.
2 av 4
Den 1 mars införde USA sin nya regel. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Susann skulle på dop i Los Angeles.
3 av 4
Susann skulle på dop i Los Angeles. Foto: Privat
Nu blir det svårare att resa till USA.
4 av 4
Nu blir det svårare att resa till USA. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Susann Gharib skulle åka till USA för att träffa sin familj och gå på dop. Men på grund av den nya regeln så blev hon nekad att åka till USA.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 1 mars införde USA en ny regel som bygger på att minska visumfriheten för 38 länder. Personer som har besökt Sudan, Iran eller Irak de senaste fem åren kommer inte att få resa till USA.

Någon som råkade ut för den regeln är Susann Gharib som skulle besöka USA och gå på din systerdotters dop samt träffa familjen, som alla bor i Los Angeles.

– Jag for till flygplatsen med mitt bagage och allt och så sa de att jag inte fick åka. De berättade att de är en ny regel och att jag många ansöka till amerikanska ambassaden om visum. Jag har inte hört talas om det den här nya lagen och ingen har informerat mig om den, säger hon till Nyheter24.

Bott i Sverige sedan barnsben

Susann som har bott i Sverige i över 40 år men är född i Fairoza, Syrien. Hon skulle ha åkt till USA i lite mer än en vecka, men kan nu inte närvara på systerdöttrarnas dop.

– Jag är jättearg och jag är besviken. Det är både ekonomiska och känslomässiga förluster. Jag känner mig jättediskriminerad.

"Aldrig känt mig så diskriminerad"

– Jag kommer inte få hälsa på min familj så här spontant längre, och den här nya regeln med att jag måste söka visum och bli intervjuad. De behandlar mig precis som om jag vore syrisk medborgare.

Hon berättar att hon inte har några ord om den nya regeln och menar att det är helt vansinnigt. Susann berättar att hon aldrig tidigare känt sig diskriminerad men det gör hon nu.

– Mitt svenska medborgarskap är lika med noll i så fall, bara för att jag råkade vara född i Syrien.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela