Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hon hölls fången som sexslav av IS – nu besöker hon Sverige

1 av 3

Ap

2 av 3

Ap

3 av 3

Ap

Nyheter | 08/03/2016 10:58

Nadia, 21, våldtogs under flera månader av terroristerna i IS. Nu är hon fri, och hennes budskap är tydligt: "Gör er av med IS!"

Nadia Murad Basee Taha är 21 år gammal, och har upplevt saker ingen människa ska behöva vara med om.

Under tre månader levde hon som sexslav hos Islamiska staten i den irakiska staden Mosul. I ett tal till FN:s generalförsamling i december berättade hon hur hon kunde bli våldtagen tills hon svimmade, hur hon torterades och förnedrades.

Nu besöker hon Stockholm, bland annat för att träffa utrikesminister Margot Wallström. Nadia berättar hur hon en gång försökte fly från IS, men straffades hårt när de tog henne till fånga.

– Jag försökte rymma men blev tillfångatagen. Som straff fick vem som helst gå in och våldta mig i ett rum, sa hon på en presskonferens på måndagen, enligt SVT.

Nu har Nadia ett tydligt budskap. IS måste förgöras.

– Jag ber er, gör er av med IS. Jag har sett vad de gör mot pojkar och flickor. Jag fick genomlida detta på grund av IS. De måste ställas inför rätta så att kvinnor och barn kan leva i fred i Syrien, Irak, Nigeria och Somalia, överallt. Brotten måste upphöra i dag, säger hon enligt SVT.

Se hela hennes tal i FN här: