Fredag 25 Jun
Stockholm

Astrid Lindgren ska välkomna flyktingbarn till Sverige

Astrid Lindgrens bok Sunnanäng ges bort till flyktingbarn.
1 av 3
Astrid Lindgrens bok Sunnanäng ges bort till flyktingbarn. Foto: TT Bild
Lika så Gunilla Bergströms God natt, Alfons Åberg.
2 av 3
Lika så Gunilla Bergströms God natt, Alfons Åberg. Foto: Pressbild
"Alla barns lika värde och rätt till kultur var självklara utgångspunkter för Astrid Lindgren".
3 av 3
"Alla barns lika värde och rätt till kultur var självklara utgångspunkter för Astrid Lindgren". Foto: TT Bild

Det här är ett projekt som är en logisk följd av de värderingar som genomsyrar Astrid Lindgrens liv och verk, enligt Saltkråkan AB som drivs av Astrid Lindgrens familj.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

30 000 exemplar av böckerna Astrid Lindgrens Sunnanäng och Gunilla Bergströms God natt, Alfons Åberg kommer att delas ut till barn på olika asylboenden runt om i landet. Böckerna kommer att vara översatta till arabiska. Det skriver Saltkråkan AB och Rabén & Sjögren i ett pressmeddelande.

Idén till det hela kommer från Marit Törnqvist som gjort illustrationerna till Sunnanäng. Hon fick den när hon besökte ett asylboende och lät barnen bläddra i ett exemplar av Sunnanäng som var översatt till arabiska. Glädjen var stor bland både barn och vuxna. Och hon kände att arabisktalande barn borde få boken på sitt språk i välkomstpresent.

– Berättelsen Sunnanäng är starkt symbolisk och jag skulle verkligen önska att Sverige kunde vara ett Sunnanäng för barnen som kommer hit, säger Marit Törnqvist i pressmeddelandet.

Och så här säger Gunilla Bergström som ligger bakom bilderboken God natt, Alfons Åberg.

– Det är just i dystra tider som visor, dikt och berättelser – all kultur! – behövs mer än någonsin. Som kan ge hopp. Eller tröst? Eller ge ny kraft! säger hon.

Bakom projektet ligger rättighetsbolaget Saltkråkan AB som drivs av Astrid Lindgrens familj och bokförlaget Rebén & Sjögren, de gör detta tillsammans med Migrationsverket och Rädda barnen.

Enligt Saltkråkan AB så är projektet en logisk följd av de värderingar som genomsyrar Astrid Lindgrens liv och verk.

– De barn som kommer till Sverige på flykt ska känna sig välkomna och få möjlighet att, genom bra barnböcker på sitt eget språk, förstå den plats de har hamnat på. Alla barns lika värde och rätt till kultur var självklara utgångspunkter för Astrid Lindgren, säger Annika Lindgren som är publicistisk chef på Saltkråkan i pressmeddelandet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela