Miljardärer och näringslivets toppar har gömt pengar i skatteparadis
1 av 3
Miljardärer och näringslivets toppar har gömt pengar i skatteparadis - Foto: TT Bild
Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter som har fått tillgång till en lista på 9000 personer som gjort självrättelser av tidigare obeskattade pengar utomlands.
2 av 3
Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter som har fått tillgång till en lista på 9000 personer som gjort självrättelser av tidigare obeskattade pengar utomlands. - Foto: TT Bild
Gör man en självrättesle slipper man jobbiga konsekvenser.
3 av 3
Gör man en självrättesle slipper man jobbiga konsekvenser. - Foto: TT Bild

Miljardärer och näringslivets toppar gömde pengar i skatteparadis

Det finns en lista på tusentals personer som har gjort självrättelser av tidigare obeskattade pengar utomlands.


Det är flera miljardärer, storföretagare och personer i finansbranschen som har haft pengar utomlands utan att skatta på dem.

Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter som har fått tillgång till en lista på 9000 personer som gjort självrättelser av tidigare obeskattade pengar utomlands.

Egentligen är det ett skattebrott att ha pengar utomlands utan att deklarera och betala skatt på avkastningen, om man bor och är skattskyldig i Sverige. Men vid en självrättelse så kan man slippa anmälan, åtal och att betala skattetillägg. Då skickar man in en rättelse om pengarna i efterhand till Skatteverket innan de kommer på en – och som straff får man betala skatt på pengarna fem år bakåt i tiden.

En på listan är Patrik Hannell som har en förmögenhet på 1,6 miljarder enligt Veckans Affärers senaste miljardärlista. Han är ägare till Hannell-koncernen med bland annat surströmmingsalteri, dessyrstall, e-handel och tryckeri. Patrik Hannell har själv skickat in självrättelse och fått besked av skatteverket om att betala in mer skatt i februari för tre år sedan.

I skatteverkets beslut framgår det att han har haft kapitalinkomster som han inte berättat om för Skatteverket. och det rör sig om miljoner. Men han vill inte säga vad det är för pengar när SVT ringer upp honom.

– Det är en sak mellan mig och skattemyndigheten tycker jag, säger han.

I och med att han gjort en självrättelse så slipper han allvarliga konsekvenser.

På onsdag kommer Uppdrag Granskning att visas skriver SVT.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.