Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kvinna gjorde abort – dog efter svåra smärtor

Kvinnan fick amputera sina underben innan hon dog.

Hon ska ha gjort en abort hemma.

När hon väl kom in på sjukhuset upptäckte man försent att hon hade blodförgiftning.

Nu har man utökat personalstyrkan på Växjö lasarett.

En kvinna genomgick en hemabort och fick feber, blödningar och fruktansvärda smärtor.

Kvinnan, som trodde att hon drabbats av influensa, ringde 1177 som rekommenderade henne att ta det lugnt. Smärtorna blev dock så svåra att hon inte kunde gå och hon fick krypa för att ta sig fram.

Till slut kom hon till Växjö lasarett där hon dog efter två plågsamma veckor. Hon hade fått en aggresiv blodförgiftning och innan hennes död amputerade man hennes två underben.

Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, har granskat det här fallet. Det hela inträffade förra våren bara några veckor efter att sjukvårdspersonalen fått tre kurstillfällen rörande blodförgiftning och hur man ska upptäcka det i tid.

När kvinnan kom in till sjukhuset ska det ha varit en ovanligt stressig natt och arbetsbelastningen ska ha varit hög.

– På grund av att personalen på avdelningen var upptagna med en annan akut sjuk patient dröjde det cirka en timme innan det uppdagades att patienten hade lågt blodtryck, står det i IVO:s beslut.

Dessutom så saknades erfarenhet och kompetens bland inblandad personal kring blodförgiftning.

Efter kvinnans död har all personal fått gå en repetitionskurs om blodförgiftning. Och bemanningen på kvinnokliniken har nu utökats.

– Vi planerar att anställa fler, men har problem att hitta kompetent personal, säger verksamhetschefen Maria Lundgren till Sveriges Radio.

Mer:

13-åring förgiftades av tampong – dog