Måndag 28 Nov
Stockholm

Allt fler barn som har Downs syndrom blir aborterade

Foster
Om utvecklingen fortsätter kan färre barn med Downs födas i Sverige. Foto: TT / TT

Allt fler som är gravida med foster som har downs syndrom väljer att avbryta graviditeten.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De svenskar som blir gravida efter att ha fyllt 35 år erbjuds fosterdiagnostik. Ett sådan test kan visa om barnet har kromosomavvikelsen trisomi, som betyder att barnet kommer att ha Downs syndrom. Testet genomförs eftersom högre ålder innebär ökad risk för just Downs syndrom.

I Sverige föds ett av 700 barn med Downs syndrom. Men nu skriver Aftonbladet att det blir allt vanligare att foster som visar sig ha kromosomavvikelsen aborteras bort.

Från 1999 till 2014 har andelen aborterade foster med Downs syndrom ökat från 45 procent till 60 procent, det visar en rapport från Socialstyrelsen, skriver Aftonbladet.

Det här kan jämföras med utvecklingen i Danmark där alla gravida har möjlighet att göra fosterdiagnostik. Där födds allt färre barn som har kromosomavvikelsen.

Den nyaste metod som använts är NIPT, Non-Invasive Prenatal Test.

– Provet har mycket hög träffsäkerhet och är mycket säkrare än fostervattensprov. Det är enkelt att ta och ger ju ingen risk för missfall. Då kan jag inte se något etiskt problem med en sådan metod, säger Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet och sakkunnig i SMER, Statens medicinsk etiska råd, till Aftonbladet.

Provet kan redan i vecka tio visa om barnet kommer att ha Dowsn syndrom.

– Det innebär att du får ett väldigt klart provsvar och om du vill gå vidare och avbryta din graviditet så är det enklare eftersom du kan göra det tidigt i graviditeten, säger han, till Aftonbladet.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.