Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jordskalv på flera håll i norra Sverige – "Det darrade plötsligt till"

- 19/03/2016, 23:25 -
Jordskalvet ska ha startat utanför Piteå. Jonas kände det skaka i Luleå.
1 av 3

Jordskalvet ska ha startat utanför Piteå. Jonas kände det skaka i Luleå.

PRIVAT / USGS

Det startade utanför Piteå.
2 av 3

Det startade utanför Piteå.

USGS

Luleå.
3 av 3

Luleå.

WIKIMEDIA COMMONS

På flera håll kände folk av en jordbävning.

Under lördagskvällen upplevde en hel del personer ett kraftigt skalv runt om i Norra Sverige. Från Övertorneå till Nordmaling till Luleå.

– Jag låg fridfullt i soffan när det plötsligt darrade till, säger Jonas Ohlsson som befinner sig i Luleå till Nyheter24.

Han fortsätter med att säga att det inte var så farligt utan att det kändes som en granne som stampade.

– Det varade väl någon minut kanske. Det kändes som om en granne stampade, men varade för länge. Det verkar ha känts i större delar av Luleå, men även Piteå och Boden. Så det var nog en rejäl bävning.

Exakta siffror har inte kommit upp till ytan. EMSC uppger att det var 4,2 på Richterskalan. Enligt Dagens Nyheter handlar det om 4,5. Vilket är kraftigt för Sverige.

Läsare har hört av sig till Nyheter24 för att berätta vad de kände av. Spridningen över städerna i norra Sverige är stor:

"Vårt hus skakade till rejält så rutorna vibrerade i Västansjö, 2,5 mil från Umeå"

"Vi satt på övervåningen i vårt hus på Östermalm i Luleå. Det lät som om 1000-tals kilo snö bara rasade och rasade ner från taket. Obehagligt"

"Dörrar rörde sig och allt glas och porslin skramlade. Jag bor på tredje våningen så jag känner det ju mer än de på marknivå gjorde, det var en rätt så konstig upplevelse."

"Låg i sängen på övervåningen o kände o hörde hur grejer o hela rummet skakade. Här i Nikkala utanför Haparanda."

"Det kändes ordentligt i Boden"

"Kände av det här i Lövånger det skakade rejält i huset och katten reagerade"

Även på Twitter började det skrivas om hur det kändes:

Reynir Bödvarsson vid Uppsala Seismologiska Institut bekräftar för Expressen att ett skalv inträffat.

– Djupet kan vi inte säga så mycket om just nu men preliminärt sätter man det till 10 kilometers djup. Det får analyser i veckan som kommer visa, säger Reynir Bödvarsson.

– Det har varit ett skalv i Norrland. Enligt våra stationer var det i Bottenviken med en storlek på 4-4,5 på richterskalan. Det är utan tvekan ett stort skalv för svenska förhållanden.

Han säger också att det inte kommer vålla några problem eller skador.

Även Västerbottens-kuriren har skrivit om detta. Från Robertsfors i norr till Nordmaling i söder ska skalven ha känts. Alla har känt av ett kraftigt skalv strax innan elva på lördagskvällen.

En läsare skriver till VK: ”Kände precis av ett jordskalv i Umeå på Berghem. Sängen gungade. Väldigt intressant upplevelse”.

Enligt USGS som mäter jordbävningar startade skalvet utanför Piteå.

Kände du av skalvet? Hör av dig till tips@nyheter24.se

Kände du av skalvet?