Alexandra rökte under den första tiden när hon var gravid.
1 av 3
Alexandra rökte under den första tiden när hon var gravid. - Foto: TT / TT
När barnmorskan berättade att det syntes på barnet att Alexandra rökte bestämde hon sig för att sluta.
2 av 3
När barnmorskan berättade att det syntes på barnet att Alexandra rökte bestämde hon sig för att sluta. - Foto: TT
Alexandra vill vara anonym och det är inte hon som syns på bilden.
3 av 3
Alexandra vill vara anonym och det är inte hon som syns på bilden. - Foto: TT

Alexandra rökte när hon var gravid – barnmorskans ord fick henne att sluta

Rökning under graviditeten är ett hett debattämne. Många skulle inte röra en cigarett under sin graviditet, men för inbitna rökare kan det vara svårt att fimpa.


Alexandra är en av alla dem som rökte när hon blev gravid. I början tänkte hon inte mycket på vad det kunde ha för verkan på barnet, trots att hon förstås visste att det var farligt.

Nyheter24 har under dagen publicerat en debattartikel om rökning under graviditeten. Debattören ser inte sig själv som en dålig mamma för att hon rökte under graviditeten, men Alexandras historia är annorlunda. Hennes mamma rökte när Alexandra själv låg i magen och det gick bra. Sakta växte ändå känslan av skuld hos Alexandra.

– Det var inte förrän i vecka 18, när jag åkte för att kolla könet på barnet, som jag verkligen började få skuldkänslor, berättar hon, och fortsätter:

– När jag kom in och hon tog apparaten på magen så var det första hon sa "där är pungen" sedan sa hon "jag ser att du är rökare".

Barnmorskan berättade för Alexandra att det syntes på fostrets rörelser att hon hade nikotin i kroppen och att det kunde ta upp till 24 timmar innan giftet lämnade fostrets kropp.

Hon vill inte röka en cigg till

– Jag åkte hem och funderade på rökningen. Hade skuldkänslor varje gång jag tog en cigarett för jag visste då vad det gjorde mot honom och hur dåligt han mådde där inne i magen. Han var inte ens född och jag hade gett honom ett beroende, säger hon.

På kvällen bestämde hon sig för att inte stoppa en enda cigg till i munnen, och det höll hon under hela graviditeten.

– Men jag klandrar inte folk som röker under sin graviditet. Jag är bara glad att jag valde att sluta, säger Alexandra.

Rökning gör att fostret växer sämre

De giftiga ämnen som finns i cigaretter förs över till fostret om den gravida röker. Nikotin gör att det tillförs mindre blod till livmodern och moderkakan och fostret får mindre syre och näring. Det leder i sin tur till att barnet växer långsammare.

Kolmonoxid är ett av ämnena i cigarettrök. Just det ämnet tas upp i fostrets blod i dubbel så stor utsträckning som i den gravidas blod. Rökning ökar risken för många hemska saker som missfall, för tidig förlossning, moderkaksavlossning och plötslig spädbarnsdöd.

Allt det här skriver Vårdguiden om på sin hemsida.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu börjar världshistoriens största val

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).