1 av 2
- Foto: Mathilda Ahlberg
2 av 2
- Foto: Privat

EliSophie, 19, fick sparken för sina feministiska videos

EliSophie Andrée, poet och debattör, fick sparken från sitt jobb som receptionist hos sjukgymnasten City Rehab i Helsingborg, på grund av de feministiska och antirasistiska poesivideos hon lagt upp på Facebook.


Elisophie Andrée var glad över sitt nya jobb som receptionist hos sjukgymnastfirman City Rehab i Helsingborg. Hon hade fått jobbet efter att ha skickat in ett CV där hon berättade om sitt intresse för det svenska språket och poesi.


Privat
Elisophie Andrée i en av sina Facebook-videos, som Nyheter24 också har publicerat.

Hon blev anställd direkt efter intervju, och blev lovad att få stanna året ut. För Nyheter24 berättar hon att allt först verkade bra. Men jobbet förvandlades snabbt till en mardröm.

– Efter två dagar får jag ett mejl om att jag klär mig för utmanande, berättar hon.

EliSophie Andrée bytte klädstil nästa gång hon skulle arbeta, men problemen stannande inte där.

I ett samtal, som Nyheter24 tagit del av, berättar Elisophie Andréss chef, Mary Anderberg, för henne att hon inte kan jobba kvar. Detta på grund av de videos om feminism hon lagt upp på Facebook.

– Vi (som jobbar här reds. anm.) får lov att ha vilka åsikter vi vill, men vi får inte lov att uttala dem, säger Mary Anderberg i samtalet.

Mary Anderberg säger i samtalet att Region Skåne, som betalar ut pengar per patient till hennes företag, skulle ha problem med EliSophies åsikter.

Men när Nyheter24 ringer upp Maria Anderberg som jobbar på Region Skåne säger hon att de inte skulle ha något att säga till om eftersom EliSophie Andrée inte var anställd av Region Skåne.

– Vi har inga åsikter om hur de agerar mot sina anställda, däremot kan jag säga att Region Skåne, mot våra anställda, inte har några synpunkter om de är på Facebook, det kan vi inte ha, säger Maria Anderberg.

När Nyheter24 ringer upp Mary Anderberg så står hon bakom sitt beslut att avskeda Elisophie Andrée. Även om hon inte vill använda ordet anställd, trots att lön hunnit betalas ut till Elisophie Andrée för de två dagar hon hann jobba inom företaget.

Under samtalet kritiserar Mary Anderberg vid upprepade tillfällen EliSophie Andrées videos, och hennes sätt att klä sig. Hon säger att EliSophie Andrée inte nämnde att hon var ultrafeminist och manshatare under sin arbetsintervju.

– Hon kränker kunderna, säger Mary Anderberg till Nyheter24.

---

Här kan du se en av EliSophie Andrées videos som Nyheter24 tidigare har publicerat:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska man kunna sparka folk på grund av deras åsikter?
Tack för din röst!