Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisens nya säkerhets-knep: Börjar filma om det blir bråk

- 31/03/2016, 20:36
Richard Sörensen, polis och gruppchef i Göteborg.
1 av 3

Richard Sörensen, polis och gruppchef i Göteborg.

Polisen

Polisens nya verktyg – kroppsburen kamera som de fäster på axeln.
2 av 3

Polisens nya verktyg – kroppsburen kamera som de fäster på axeln.

Polisen

Polisen tror att det kan öka säkerheten.
3 av 3

Polisen tror att det kan öka säkerheten.

Polisen

Polisen i Göteborg city inför ett nytt verktyg – en kroppsburen kamera.

Citypolisen i Göteborg har nu startat ett nytt projekt i hopp om att främst kunna stärka bevismaterial samt att motverka bråk, skriver GT.

Niklas Norin, projektansvarig för kroppsburen kamera på citypolisen i Göteborg, kommenterar polisens nya verktyg.

– Kamerorna används för att säkra bevis, som en bättre lagföring. När vi slår på dem kan det handla om allt i från att man ska göra ett ingripande eller är på väg ut på en utryckning. Så fort det finns ett syfte kan man slå på kameran, säger han till GT.

Kameran är placerad på polisens axel och skärmen är utåtvänd så att personen ser sig själv. På så sätt ska polisen förhoppningsvis kunna förhindra bråk och därmed också öka säkerheten för poliserna. Det vill säga minimera risken för eventuella hot och fysiskt motstånd

– Jag har varit med om flera situationer som annars hade kunnat eskalera, men som lugnat sig när personerna fått syn på skärmen, säger Richard Sörensen, polis och gruppchef i Göteborg city.

Polisens nya projekt kommer pågå fram till sommaren och enligt Niklas Norin finns det goda chanser att projektet förlängs och införs i fler delar av landet.

– Jag tror att vi kommer få se fler poliser med kamera, men kanske inte alla. Det är ju en ekonomisk fråga också, säger han till GT.

Tycker du polisen ska bära kamera?