Forskning visar ett samband mellan skadade husdjur och mäns våld i nära relationer.
1 av 2
Forskning visar ett samband mellan skadade husdjur och mäns våld i nära relationer. - Foto: TT NYHETSBYRÅN / montage
Män som skadar djur gör det främst som ett maktmedel mot sin partner eller barn.
2 av 2
Män som skadar djur gör det främst som ett maktmedel mot sin partner eller barn. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Juristen: Män misshandlar husdjur – för att straffa kvinnor

Få saker upprör så mycket som våld mot djur och mäns våld mot barn och partners. Nu konstateras det att det finns ett otäckt samband mellan de fruktansvärda brotten.


Juristen Eva Diesen, är specialiserad på sexualbrott och djurskyddsbrott. Hon har noterat att husdjur förekommer i utredningar i misshandelsfall. Förmodligen rör det sig också om ett stort mörkertal som inte anmäls.

I de fall då det finns djur med i bilden, så har mannen misshandlat sin partner eller barn och då också gett sig på familjens husdjur. Inte i första hand för att skada, utan främst för att straffa familjemedlemmarna.

Bildkälla

Enligt Eva handlar det vanligtvis om makt, kontroll eller hämnd.

– Vissa män har hotat att döda djuren om partnern lämnar honom och pappor har hotat att skada barnens älsklingsdjur om de inte lyder, säger Eva till VLT som intervjuar henne i Strömsholm, i samband med en konferens om våld mot djur och våld i nära relationer.

Bildkälla

Hon ger också ett annat typiskt exempel, där en man låste ut familjens hund på balkongen mitt i vintern och lämnade den där under den tiden som kvinnan var ute. Handlingen användes som en plågsam metod för att få kvinnan att skynda sig hem.

Att ens partner skadar djur eller behandlar dem illa, är en stark indikation på att förhållandet kan komma att bli destruktiv. Och är en person som sparkar en hund verkligen lämplig som förälder till ett barn?

Bildkälla

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde det vara hårdare straff mot djurplågeri i Sverige?
Tack för din röst!