Lördag 23 Okt
Stockholm

Terrormisstänkte 20-årige svensken fångas på bild – när han köper bombdelar på Ikea

Terrormisstänkte 20-åringen handlar bombingredienser.
1 av 8
Terrormisstänkte 20-åringen handlar bombingredienser. Foto: polisen
Han nekar till brott.
2 av 8
Han nekar till brott. Foto: polisen
Inköp.
3 av 8
Inköp. Foto: polisen
Men har varit fåordig i förhör.
4 av 8
Men har varit fåordig i förhör. Foto: polisen
Inköp.
5 av 8
Inköp. Foto: polisen
Han menar att han skulle samla på kulor och koka kyckling. I samtal med pappa ska han ha velat spränga sig.
6 av 8
Han menar att han skulle samla på kulor och koka kyckling. I samtal med pappa ska han ha velat spränga sig. Foto: polisen
Inköp.
7 av 8
Inköp. Foto: polisen
Fångas på bild.
8 av 8
Fångas på bild. Foto: polisen

Terrormisstänkte 20-åringen fångas på bild.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I februari frihetsberövades den 20-årige svensken Aydin Sevigin misstänkt för förberedelse till terrorbrott. I tidigare artiklar av Nyheter24 har den tidigare lärarstuderande mannen beskrivits som tystlåten och "mammas lille pojke".

Nu släpper polisen bilder på när han inhandlar varor på Ikea och Jula. Samtidigt som han laddat ner instruktioner för en sprängladdning, skriver Expressen.

Åklagaren hävdar att delarna skulle monteras till en självmordsbomb tänkt att detoneras i Sverige. 20-årige lärararstudenten Sevigin åtalas misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Han har varit väldigt öppen om att han vill dö som en martyr.

I mannens bostad hittades flera delar som instämmer på hur man ska bygga en hemgjord bomb. Inte fullständigt med material, men nästan.

Övervakningsbilderna visar hur Aydin Sevigin handlar vardagsprodukter som troligen skulle användas för bombbygge. Kvittot visar tre paket stålkulor – fortsättningsvis en tryckkokare.

Märkligt nog köper mannen en julbelysning i januari.

Aydin Sevigin nekar till brott. Dock så är han fåordig till varför han handlat varor som skulle kunna göras till en bomb samt varför han har instruktioner i hemmet.

Enligt Expressen ska 20-åringen ha berättat för sin pappa att han "inte vill leva och att han köpt grejer som han ska explodera med". Pappan hjälpte sedan sonen att kasta bort varorna.

– Kort och gott, han förnekar brott. Han tillverkar inga sprängmedel för att ta livet av andra människor eller förstöra några byggnader eller vad det är åklagaren påstår, säger hans försvarsadvokat Peter Jonasson till Expressen.

Anledningen till varför materialen fanns på plats kommer berättas under huvudförhandlingen, menar Jonasson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela