Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen vill stoppa fortkörning – inledde stor insats i dag

- 18/04/2016, 18:39
Polisen vill få dig att köra lagligt.
1 av 3

Polisen vill få dig att köra lagligt.

TT

I dag inledde de en satsning för just det.
2 av 3

I dag inledde de en satsning för just det.

TT NYHETSBYRÅN

Att köra som man lär sig i bilskolan är ett tips – inte för fort och försiktigt.
3 av 3

Att köra som man lär sig i bilskolan är ett tips – inte för fort och försiktigt.

SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX

"Tänk så mycket säkrare och lugnare det skulle bli om alla bara bestämde sig för att hålla hastigheten. Att det ska vara så svårt"

Brukar du ligga lite över hastighetsbegränsningen? Då är det nog dags att tagga ner. I dag har polisen inlett en nationell insatsvecka och satsar just på hastigheten.

– Vi ska stå där det är som viktigast för att undvika att man dör och skadas i trafiken, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg på polismyndigheten, till Expressen.

Att många svenskar kör för fort är inget nytt. Bara förra året rapporterade polisen 435 000 fortkörare.

De vägar som är mest olycksdrabbade och där flest kör för fort är just 70-vägar. Där kommer polisen bland annat lägga fokus den här veckan.

Självklart är det inte bara viktigt att köra enligt hastighetsbegränsning bara just nu, utan se till att göra det till en vana. Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) skriver i ett pressmeddelande att fler borde göra som de faktiskt lärt sig på trafikskolan – anpassa hastigheten och aldrig köra för fort.

– Tänk så mycket säkrare och lugnare det skulle bli om alla bara bestämde sig för att hålla hastigheten. Att det ska vara så svårt, säger Marie Nordén, generalsekreterare på NTF, till Expressen.