Flera hundra drabbade.
1 av 3
Flera hundra drabbade. - Foto: TT
Av bluffakturor.
2 av 3
Av bluffakturor. - Foto: TT
Från pizzaligan som beställer från Onlinepizza.
3 av 3
Från pizzaligan som beställer från Onlinepizza. - Foto: TT

Pizzaligan blåser flera hundra kunder med falska fakturor

Flera hundra är drabbade av bluffakturor.


En särskilt liga med bedragare har skickat ut fakturor på pizzor som kunder inte har beställt. Det som bedragarna lyckats med är att njuta av maten själva – men beställt den i andras namn.

NA skriver att mellan 200-300 personer i Örebro har råkat ut för liknande bluffakturor.

– De första anmälningarna droppade in för två månader sedan. Nu har det lugnat sig lite men ett tag kom det in ett tiotal anmälningar varje dag, säger Leif Lexon, chef för Örebropolisens bedrägerirotel till NA.

Det är inte bara i Örebro som ärendet dykt upp. Även i Stockholm och i andra nordiska länder är fenomenet ett faktum.

Beställningarna har gjorts via den populära sajten onlinepizza.se. Där är det enkelt att gå in och skapa ett konto utan att det egentligen krävs identifiering. Därefter levererar den valda pizzerian maten – ni vet säkert hur det funkar.

Problemet är alltså att maten gått till någon annan än den som sedan fått pizzan. Polisen har försökt att utreda ärendet – men har kört fast. Och även själva beställt pizza för att se hur det fungerar.

– Vi har försökt kartlägga vilka telefonnummer och ip-adresser som använts, vilka pizzerior som har levererat med mera. Vi har till och med själva beställt pizzor för att se hur det fungerar. Men det är svårutrett och tyvärr kommer vi inte vidare, säger Lexon till NA.

De drabbade slipper som tur är att betala fakturorna. Men stark kritik riktas nu mot Klarna som skickar ut fakturorna. Varpå Klarna svarar:

– Både Onlinepizza och vi tar bedrägerier på stort allvar och har efter att detta uppdagades implementerat förändringar som har förbättrat situationen, precis som polisen noterar, säger Erik Engellau-Nilsson, presskontakt på Klarna till Aftonbladet.

Tidigare spreds ett knep för att stoppa bluffakturor som dock inte verkar funkar alls.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.