Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Turkiska riksförbundet kan krävas på miljonbelopp av staten

- 25/04/2016, 08:00
Nu kan TRF tvingas betala tillbaka miljoner.
1 av 3

Nu kan TRF tvingas betala tillbaka miljoner.

tt bild/tv4

Bland annat efter skandalen på Sergels Torg.
2 av 3

Bland annat efter skandalen på Sergels Torg.

Faksimil TV4

Det skulle förmodligen innebära slutet för förbundet.
3 av 3

Det skulle förmodligen innebära slutet för förbundet.

TT NYHETSBYRÅN

Staten kan nu dra in det bidrag som Turkiska riksförbundet får – samtidigt kan förbundet tvingas återbetala bidrag de redan fått.

Turkiska Riksförbundet kan bli av med sitt statliga bidrag – och betala tillbaka miljonbelopp. Det har nu startats en utredning för att ta reda på om förbundet följer de demokratiska värderingarna.

Den 9 april i år stod förbundets dåvarande vice ordförande Barbaros Leylani på Sergels Torg under en demonstration och skrek ”Död åt de armeniska hundarna”, till ljudet av stort jubel.

– Det här var uttalanden som inte är förenliga med respekt för alla människors lika värde och respekt för mänskliga rättigheter, och därför har vi på eget initiativ startat den här utredningen, säger Anders Hagquist på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, till Sveriges Radio.

Men det är inte första gången myndigheterna uppmärksammats på TRF och deras värderingar. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor har tidigare fått in uppgifter, bland annat från före detta medlemmar i förbundet, som hävdat att det finns tvivelaktiga åsikter inom förbundet.

– Vi har fått en del anmälningar tidigare och nu ser vi anledning att titta på de också i samband med det här, säger Hagquist.

Får just nu halv miljon om året

TRF får just nu statligt stöd på drygt en miljon om året, och om utredningen visar att de inte har rätt till de pengarna kan de komma att behöva betala till baka miljonbelopp. Det skulle i så fall innebära slutet för förbundet.

– Vi skulle antagligen gå i konkurs och så skulle det inte finnas något förbund längre, TRF:s förbundssekreterare Yasin Ipek till SR.

Borde TRF få bidrag?