Sedan kriget i Syrien började har ett 15-tal studenter fått pengar från CSN för att plugga i landet.
1 av 3
Sedan kriget i Syrien började har ett 15-tal studenter fått pengar från CSN för att plugga i landet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Anledningen är att CSN inte tar någon hänsyn till att utrikesdepartementet sedan oktober 2011 har avrått från resor till Syrien.
2 av 3
Anledningen är att CSN inte tar någon hänsyn till att utrikesdepartementet sedan oktober 2011 har avrått från resor till Syrien. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det som är viktigt för CSN är dels att standarden på utbildningen är godtagbar, och dels att det finns en godkänd tillsyn.
3 av 3
Det som är viktigt för CSN är dels att standarden på utbildningen är godtagbar, och dels att det finns en godkänd tillsyn. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Flera personer får CSN för att plugga i Syrien – trots krig och terror

Trots att regeringen avråder från alla resor till Syrien finns det personer som får studiestöd för att plugga där.


Sedan kriget i Syrien började har ett 15-tal studenter fått pengar från CSN för att plugga i landet, skriver Sydsvenskan.

Anledningen är att CSN inte tar någon hänsyn till att utrikesdepartementet sedan oktober 2011 har avrått från resor till Syrien.

– Säkerhetsläget är upp till den enskilde individen, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN:s rättsavdelning, till tidningen.


För tillfället får tre personer studiemedel för att plugga i Syrien. Det som är viktigt för CSN är dels att standarden på utbildningen är godtagbar, och dels att det finns en godkänd tillsyn.

– Så skulle det kunna vara om man tittar på Syrien. Ett statligt universitet skulle kunna fungera om det ligger i ett lugnt område där staten kan utöva tillsyn, säger Joacim Strömblad till Sydsvenskan.

Men gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic är kritiksk till att CSN beviljar studiestöd till personer som pluggar i länder där det är krig.

– Vi måste se över reglerna för att få studielån i länder där det är svårt att följa kvaliteten och innehållet i utbildningarna, säger hon till TT.

CSN
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du CSN-lån?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

S: Stoppa nya vinstdrivande friskolor

Socialdemokraterna vill se ett totalstopp för nya vinstdrivande friskolor.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Kreml rasar över ett franskt beslut att beslagta ett litet palats i Frankrike som ägs av den ryske affärsmannen Artur Otjeretnyj.