Malmö stad ger hemlösa ungdomar bostad.
1 av 2
Malmö stad ger hemlösa ungdomar bostad. - Foto: TT
Malmö stad köper bostadsrätter.
2 av 2
Malmö stad köper bostadsrätter. - Foto: TT

Allt fler blir hemlösa i Malmö – nu erbjuds de bostad

Hyresrätterna är få och allt fler ungdomar blir hemlösa. Nu hjälper Malmö Stad ungdomarna.


Hyresrätterna i Malmö räcker inte till. I oktober i fjol beräknades 2008 Malmöbor vara hemlösa - 399 fler än tidigare år.

Men sedan årsskiftet har Malmö stad börjat köpa bostadsrätter till hemlösa ungdomar i åldrarna 18-23 år. Ungdomarna kommer i från behandlingshem eller familjehem, och några av dem har en bakgrund i missbruk eller kriminalitet. Andra ungdomar kan inte bo kvar hemma.

Men det är inte helt populärt.

– Den som bor i en bostadsrätt har jobbat hårt för att kunna köpa en bostad. Då ingår det inte i planen att bli granne med en person som kan ha bakgrund som kriminell eller missbrukare, säger Mikael Larsson, ordförande på bostadsrättsföreningen Lönnen till Sydsvenskan.

Enligt honom har tre medlemmar i föreningen meddelat att de vill flytta. Familjer med små barn har visat oro.

Malmö Stad söker så billiga lägenheter som möjligt. Totalkostnaden ska max bli 4 900 kronor varje månad. De konkurrerar med andra köpare på bostadsmarknaden, men kan erbjuda snabb betalning och kan tillträda samma dag.

– Den unga ska betala själv, om han eller hon har inkomster. Annars betalas hyran genom försörjningsstödet. Bostadsrätt blir både bättre och billigare än en HVB-plats eller annan institutionsboende. Det här är unga som inte ska bo på institution, säger Karin Andersson som är utvecklingssekreterare vid stadskontoret till Sydsvenskan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras efter bombhot

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.