Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Allt fler blir hemlösa i Malmö – nu erbjuds de bostad

- 25/04/2016, 19:25
Malmö stad ger hemlösa ungdomar bostad.
1 av 2

Malmö stad ger hemlösa ungdomar bostad.

TT

Malmö stad köper bostadsrätter.
2 av 2

Malmö stad köper bostadsrätter.

TT

Hyresrätterna är få och allt fler ungdomar blir hemlösa. Nu hjälper Malmö Stad ungdomarna.

Hyresrätterna i Malmö räcker inte till. I oktober i fjol beräknades 2008 Malmöbor vara hemlösa - 399 fler än tidigare år.

Men sedan årsskiftet har Malmö stad börjat köpa bostadsrätter till hemlösa ungdomar i åldrarna 18-23 år. Ungdomarna kommer i från behandlingshem eller familjehem, och några av dem har en bakgrund i missbruk eller kriminalitet. Andra ungdomar kan inte bo kvar hemma.

Men det är inte helt populärt.

– Den som bor i en bostadsrätt har jobbat hårt för att kunna köpa en bostad. Då ingår det inte i planen att bli granne med en person som kan ha bakgrund som kriminell eller missbrukare, säger Mikael Larsson, ordförande på bostadsrättsföreningen Lönnen till Sydsvenskan.

Enligt honom har tre medlemmar i föreningen meddelat att de vill flytta. Familjer med små barn har visat oro.

Malmö Stad söker så billiga lägenheter som möjligt. Totalkostnaden ska max bli 4 900 kronor varje månad. De konkurrerar med andra köpare på bostadsmarknaden, men kan erbjuda snabb betalning och kan tillträda samma dag.

– Den unga ska betala själv, om han eller hon har inkomster. Annars betalas hyran genom försörjningsstödet. Bostadsrätt blir både bättre och billigare än en HVB-plats eller annan institutionsboende. Det här är unga som inte ska bo på institution, säger Karin Andersson som är utvecklingssekreterare vid stadskontoret till Sydsvenskan.