Onsdag 21 Apr
Stockholm

Allt fler blir hemlösa i Malmö – nu erbjuds de bostad

Malmö stad ger hemlösa ungdomar bostad.
1 av 2
Malmö stad ger hemlösa ungdomar bostad. Foto: TT
Malmö stad köper bostadsrätter.
2 av 2
Malmö stad köper bostadsrätter. Foto: TT

Hyresrätterna är få och allt fler ungdomar blir hemlösa. Nu hjälper Malmö Stad ungdomarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hyresrätterna i Malmö räcker inte till. I oktober i fjol beräknades 2008 Malmöbor vara hemlösa - 399 fler än tidigare år.

Men sedan årsskiftet har Malmö stad börjat köpa bostadsrätter till hemlösa ungdomar i åldrarna 18-23 år. Ungdomarna kommer i från behandlingshem eller familjehem, och några av dem har en bakgrund i missbruk eller kriminalitet. Andra ungdomar kan inte bo kvar hemma.

Men det är inte helt populärt.

– Den som bor i en bostadsrätt har jobbat hårt för att kunna köpa en bostad. Då ingår det inte i planen att bli granne med en person som kan ha bakgrund som kriminell eller missbrukare, säger Mikael Larsson, ordförande på bostadsrättsföreningen Lönnen till Sydsvenskan.

Enligt honom har tre medlemmar i föreningen meddelat att de vill flytta. Familjer med små barn har visat oro.

Malmö Stad söker så billiga lägenheter som möjligt. Totalkostnaden ska max bli 4 900 kronor varje månad. De konkurrerar med andra köpare på bostadsmarknaden, men kan erbjuda snabb betalning och kan tillträda samma dag.

– Den unga ska betala själv, om han eller hon har inkomster. Annars betalas hyran genom försörjningsstödet. Bostadsrätt blir både bättre och billigare än en HVB-plats eller annan institutionsboende. Det här är unga som inte ska bo på institution, säger Karin Andersson som är utvecklingssekreterare vid stadskontoret till Sydsvenskan.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela