Tove blev gravid när hon var 18. Då lämnade hennes vänner henne.
1 av 4
Tove blev gravid när hon var 18. Då lämnade hennes vänner henne. - Foto: Privat
Hon kunde inte tänka sig att göra abort.
2 av 4
Hon kunde inte tänka sig att göra abort. - Foto: Privat
Leona är nu två månader gammal. Både Tove och hennes pojkvän är glada över beslutet.
3 av 4
Leona är nu två månader gammal. Både Tove och hennes pojkvän är glada över beslutet. - Foto: Privat
Tove la upp ett inlägg på Facebook för att kontakt med andra unga mammor.
4 av 4
Tove la upp ett inlägg på Facebook för att kontakt med andra unga mammor. - Foto: Privat

Tove, 19, blev mamma – och förlorade alla sina vänner

Längtan efter andra vänner med barn fick henne att skriva ett inlägg på Facebook – som fick stor respons.


När Tove Ericsson som 18-åring blev gravid avrådde hennes vänner henne från att behålla barnet. Påtryckningarna blev så många att Tove nästan genomförde en abort, men när hon valde att behålla barnet övergavs hon av sina vänner.

Sedan dess har Tove känt sig ensam, som inte har några jämgamla vänner med barn. I längtan efter ett umgänge med andra mammor skrev hon ett Facebook-inlägg där hon efterlyste andra unga mammor.

Hur gick dina tankar när du blev gravid?

– Första känslan var ju rädsla, för mig och min pojkvän. Det var därför vi tänkte göra en abort först. Men jag kände att jag inte kunde göra en abort, för jag ville behålla barnet. Men jag fick inget stöd från folk runt omkring mig, och alla sa "det är klart du ska göra abort", "du kasta bort hela din framtid" och allt möjligt. Då kände jag att jag kanske måste göra abort, för jag kände att jag inte kunde göra det här om jag inte får något stöd runt omkring, förklarar Tove för Nyheter24.

Men sedan kom Toves mamma med goda, moderliga råd.

– Hon sa "tänk verkligen igenom det här och vad du vill – vill du behålla barnet så gör det och berätta för din partner". Då hade jag mina föräldrars stöd, och då kände jag att jag kunde klara det här.

Då berättade hon för sin pojkvän.

– Han sa till mig att vi kommer ta oss igenom det här, "vi gör det här tillsammans – vi klarar det". Då kände jag hur lycklig jag blev i kroppen. I dag är han lika lycklig som jag.

Fick stor respons

Nästan hundra personer hörde av sig direkt på Toves Facebook-inlägg.

– En tjej bodde i Katrineholm, nära där jag bor. Jag hoppas det blir något av det i alla fall, det skulle vara kul, säger Tove.

Inget ovanligt att känna utanförskap

I fjol föddes 1 715 barn av kvinnor under 20 år, i Sverige. Socialarbetaren Daniel Söderberg har arbetat med unga föräldrar i 13 år. Han berättar att det inte är något ovanligt att människor avviker som reaktion på ungt föräldraskap.

– Om man får barn när man är 18, till skillnad mot om man får barn när man är 32, så är det inte lika vanligt att man har vänner i samma situation. Ens vänner lever då helt andra liv och det är ofta unga föräldrar måste bygga upp helt nya nätverk, förklarar han för Aftonbladet.

Vänner kom tillbaka

När dottern Leona, som i dag är två månader, föddes började några av Toves vänner komma tillbaka.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du barn?
Tack för din röst!