En gång i tiden var han en inspirationskälla till den militante islamisten Usama bin Ladin.
1 av 2
En gång i tiden var han en inspirationskälla till den militante islamisten Usama bin Ladin. - Foto: Emad Alhusayni / Wikimedia commons / Instagram
Nu kommer den saudiske imamen Salman al-Ouda till Malmö för ett framträdande på en gala.
2 av 2
Nu kommer den saudiske imamen Salman al-Ouda till Malmö för ett framträdande på en gala. - Foto: Emad Alhusayni / Wikimedia commons

Han var Usama bin Ladins idol – nu ska han hålla tal i Malmö

Imamen Salman al-Ouda menar bland annat att homosexualitet aldrig kan accepteras av islam.


En gång i tiden var han en inspirationskälla till den militante islamisten Usama bin Ladin. Nu kommer den saudiske imamen Salman al-Ouda till Malmö för ett framträdande på en gala, skriver Sydsvenskan.

– Han var en inspirationskälla för Usama bin Ladin. De tillhörde en grupp som kritiserade den saudiska regimen för att den inte levde upp till sina höga ideal. Men så småningom tvingades mentorn ta avstånd från sin lärjunge, säger islamologen Philip Halldén i Lund, till tidningen.

Men även om Salman al-Ouda i dag står för en fredlig shariarevolution kan man enligt Philip Halldén, som skrivit om al-Ouda i sin doktorsavhandling, inte kalla honom för demokrat med svenska mått mätt.

Den 60-årige imamen har i dag tagit avstånd från terrorgrupperna al-Qaida och Islamiska staten, men står ändå för, med västerländska mått mätt, extremt patriarkala och konservativa värderingar. Homosexualitet kan till exempel aldrig accepteras av islam, enligt Salman al-Ouda.

– Vi bjöd in honom för vi ville ha en imam som inte är extremist, säger Kamal al-Rifai, ordförande i Syriska föreningen som bjudit imamen till Malmö.

Varför bjuder Syriska föreningen in en sådan person till Malmö?

– Vi har en gala för Syriens barn och vi ville ha en imam. Han är ingen sträng person. Han är emot alla konstigheter som finns i Saudiarabien, säger Kamal al-Rifai till Sydsvenskan.

Den 60-årige imamen beskrivs som en världsstjärna bland religiösa muslimer och har miljontals följare på sociala medier.

I Malmö ska Salman al-Ouda göra ett framträdande under en gala för Syriens barn på Amiralen i Folkets Park på lördag, skriver Sydsvenskan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!