Söndag 3 Jul
Stockholm

Varningar för terrorhot sprids på sociala medier – så här svarar Säpo

1 av 5
Samma meddelande skickas runt på mejl.
2 av 5
Samma meddelande skickas runt på mejl. Foto: Privat
"Har via en vän som jobbar inom säkerhet fått reda på att det gått ut ett terrorhot motT-centralen just nu." skriver en annan person.
3 av 5
"Har via en vän som jobbar inom säkerhet fått reda på att det gått ut ett terrorhot motT-centralen just nu." skriver en annan person. Foto: Faksimil / Facebook
Personen som lagt upp detta meddelande skriver att den fick det av sin bror som fått det av kompisar.
4 av 5
Personen som lagt upp detta meddelande skriver att den fick det av sin bror som fått det av kompisar. Foto: Faksimil / Instagram
"Jag kan egentligen inte säga var jag fått informationen" börjar ett meddelande. Precis som i de andra fallen är det oklart vem som är avsändaren.
5 av 5
"Jag kan egentligen inte säga var jag fått informationen" börjar ett meddelande. Precis som i de andra fallen är det oklart vem som är avsändaren. Foto: Faksimil / Instagram

"Ingen bör åka tunnelbana förbi T-C eller andra större stationer" och "terrorhotet som ligger över Stockholm verkar vara väldigt allvarligt även om de inte går ut med det i media nu!" är några av ryktena som sprids.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den senaste tidens larm om terrorhot i Stockholm har fått många att reagera. Vissa är rädda och oroliga och på sociala medier sprids flera olika varningar om platser och situationer en ska undvika.

På Instagram har det här meddelandet postats:


Från en okänd källa kommer uppgifter om att terrorhotet mot Stockholm är mycket allvarligare än vad media skriver. I meddelandet står det också att personer borde undvika platser som tunnelbanecentralen i Stockholm och Stureplan.

Personen som lagt upp detta meddelande skriver att den "fått dessa av min syrra som fått smsen av sina kompisar".

Nyheter24 har fått samma meddelande skickat till sig. Då sägs avsändaren vara en persons pojkväns kompis kontakt på Amerikanska ambassaden.

Det rör sig alltså om en lång kedja av uppgiftslämnare, och vem som egentligen ligger bakom är oklart.

Säpo känner till meddelandena som florerar på nätet.

– Vi är medvetna om att det florerar en mängd uppgifter i media och rykten på sociala medier, men vi uttalar oss inte om de ryktena för att inte röja våra uppgifter, säger Säkerhetspolisens presstalesperson Simon Bynert.

Som vanligt går Säpo inte ut med med information.

Det finns information om att det finns ett hot mot Stureplan, vad kan du säga om det?

– Vi vill inte gå in på någon sådan information.

I stället uppmanar Säpo allmänheten att följa polisens anvisningar. Det är polisen som har ansvar för säkerheten i allmänhet.

– Det vi säger är att vi har ett nära samarbete med polismyndigheten de som ansvarar för säkerheten. Vårt råd till allmänheten är att följa polisens anvisningar, säger Bynert, och fortsätter:

– Om vi berättar vad vi känner till och arbetar med så motverkar det våra syften. Då får de vi försöker motverka reda på vad vi arbetar med och vad vi gör.

Han säger också att terrorhotsnivån för Sverige är oförändrad. Den ligger alltså kvar på nivå tre, en så kallad "förhöjd nivå".

Här kan du läsa mer om de olika terrorhotsnivåerna.

tror du på ryktena?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.