Bland annat efter skandalen på Sergels Torg.
Bland annat efter skandalen på Sergels Torg. - Foto: Faksimil TV4

Turkiska riksförbundets förre vice ordförande riskerar fängelse för hets mot folkgrupp

En förundersökning har inletts av Stokholmspolisen


Den 9 april i år framträdde Turkiska riksförbundets förre vice ordförande Barbaros Leylani vid en demonstration på Sergels torg. Han ska under talet ha riktat sig mot den armeniska minoriteten i Sverige och bland annat sagt “död åt armeniska hundar” och "vi kan låta blodet flyta när det behövs”.

Demonstrationen skedde inför årsdagen av folkmordet på armenier i Turkiet, som skedde år 1915. Leylanis framträdande filmades av åhörare och visades av TV4. Då anmäldes händelsen.

– Ett stort antal personer som antingen sett sändningen eller befunnit sig på platsen har polisanmält Barbaros Leylani för hets mot folkgrupp och det är utifrån detta som jag nu inlett förundersökning, berättade Daniel Jonsson vid City åklagarkammare i Stockholm till DN.


Nu utreds händelsen av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp. För sina uttalanden riskerar han fängelse, skriver DN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.