Under torsdagen kom det in larm om flera bränder i Västerbotten.
Under torsdagen kom det in larm om flera bränder i Västerbotten. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter flera bränder under torsdagen – SMHI går ut med varning

Allmänheten uppmanas nu att ta det försiktigt med eldning i Västerbotten. Under torsdagen har det kommit in ett flertal larm om bränder i länet.


Flera larm om gräsbränder har under torsdagen kommit in till räddningstjänsten i Västerbotten. Bränder har uppståt i Dorotea, Robertsfors, Umeå och Skellefteå. Nu har SMHI utfärdat en varning för gräsbränder.

Det krävs inte mycket för att det ska ta eld i vårvärmen. I Dorotea räckte det med en gnista för att ett mindre område torrt gräs skulle fatta eld.

– Det handlade om drygt hundra kvadratmeter. Normalt anser vi att det inte är en bra tid på året att elda, så vi uppmanar alla att vara försiktiga, säger Lasse Ridstedt, räddningschef i beredskap till SVT Västerbotten.

Under eftermiddagen har det kommit in larm om två bränder. En av dem i Nordsås, Umeå och en i Överklinten, Robertsfors. I Överklinten kunde räddningstjänsten snabbt få situationen under kontroll.

– Det gick ganska fort. Det var blött runtomkring på området. Jag tycker att alla ska ta det försiktigt den här tiden på året. Ha alltid med släckningsmedel. Att elda handlar om eget ansvar att kunna ta hand om situationen, säger Joakim Olsson, räddningstjänsten Umeå till SVT Västerbotten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.