Gotland har en omfattande skogsbrand.
1 av 4
Gotland har en omfattande skogsbrand. - Foto: TT
50 hektar.
2 av 4
50 hektar. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Räddningstjänst på plats.
3 av 4
Räddningstjänst på plats. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Gotland.
4 av 4
Gotland. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Storbrand härjar vilt på Gotland – stor som 100 fotbollsplaner

Branden sprids via vinden.


I vårsolen börjar fjolårsgräset att brinna. Nu rasar en okontrollerad brand över 50 hektar i den gotländska skogen, rapporterar Expressen.

Vid lunchtid märkte en privatperson att det brann i gräset i närheten av Vänge mitt på Gotland. När brandkåren var på plats stod cirka 20 kvadratmeter i lågor.

Men elden spred sig snabbt och vid 16-tiden kämpade omkring 30 brandmän med att släcka en 50 hektar stor skogsbrand. För att sätta det i perspektiv är det omkring 100 fotbollsplaner stort.

– Det är vindbyarna som gjort att det spridit sig så snabbt samtidigt som det är väldigt torrt i markerna, säger Ulf Larsson på räddningstjänsten till Expressen.

Det ska enligt polisen även brinna uppe i trädkronorna. Gnistregn kastas snabbt i vindriktningen och därför sprider sig branden vilt.

Räddningstjänsten vill få hjälp av både kustbevakningen och försvaret för att släcka elden. En stor del personer från hemvärnet deltar i arbetet med släckningen.

Enligt Expressen har inga personer hittills behövts evakueras. Det är inte heller byggnader som befinner sig i farozonen.

Tidigare trodde man att branden skulle spridas till områden där sprängämnen förvarades. Den situationen ska vara löst.

Har du bilder eller vet du mer? Tveka inte att höra av dig!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!