Anders Magnus tar selfie. Fotot är från ett annat tillfälle.
Anders Magnus tar selfie. Fotot är från ett annat tillfälle. - Foto: TT

​Norska journalisten om svensk media: "Vågar inte skriva om situationen i förorterna"

Två norska journalister attackerades i samband med ett reportage i Sverige. Nu kritiserar den ena svensk journalistik: "Svensk journalistik är en av de mest bedrövliga jag har upplevt i researchfasen av denna process."


När NRK-profilen Anders Magnus och kameramannen Mohammed Alayoubi besökte Rinkeby utanför Stockholm, för ungefär två veckor sedan blev de attackerade med stenar. Journalisterna var i Sverige för att göra ett reportage om parallella samhällen som uppstår i svenska förorter.

Med parallella samhällen syftar journalisterna på hur förorter som Rinkeby och Rosengård börjar bli allt mer splittrade av egna normer och regler. Kriminella har tagit över stora utrymmen och religiös extremism sprider sig, skriver Nettavisen.

– Jag var inte rädd, men det var obehagligt att stå ansikte mot ansikte med sådana gäng. Fotografen var mer chockad än mig, men han hade inte givits så mycket tid att bekanta sig med situationen, säger Anders Magnus till Nettovisen.

Blev stenade

Under tiden i Rinkeby uppmärksammades journalisterna på att parkeringsvakter inte arbetade efter kl 12.00 på grund av säkerhetsrisk. Då började också våldet kontrollera samhället.

De vittnar om att ungdomarna stenade ambulanser och brandbilar. I reportaget menas att svensk polis på rutin stenas av ungdomar.

– Vi hade en representant från moskén med oss, men det hjälpte inte. Ungdomarna hade inte respekt för honom. De hade inte respekt för polisen eller andra auktoriteter. Vi trodde att representanten skulle vara ett bra sätt att få kontakt med människor, säger NRK-profilen.

Kritiserar svensk journalistik

NRK har fått kritik i sociala medier för att inte ha pratat med ungdomarna i förorterna. Detta nekar Magnus till.

– Några personer har kritiserat oss för att vi inte pratade med vanliga människor i förorterna, men det stämmer inte. Vi försökte få tag på personer att prata med, särskilt unga. Men de var aggressiva. De tagningarna vi tog började med att vi jagades av en maskerad man. Andra har haft samma upplevelse som oss.

– Vi pratade med några gamla människor där. De berättade för mig att de inte ville ha det så. Vanliga människor är rädda för kriminella och islamister.

Anders kritiserar svenska journalister för att inte våga ta tag i problemen. Han tror att de är rädda för att skriva om situationen i förorterna.

– Svensk journalistik är en av de mest bedrövliga jag har upplevt i researchfasen av denna process. Jag tror att anledningen är att svenska journalister inte kommer skriva så mycket om den negativa situationen i en förort är att invandrare är inblandade. Det anses vara tabu, säger han.

Anders anser att det är viktigt att berätta om situationen i Sverige, för norrmännen.

– Det är viktigt att vi pratar om hur vi undviker sådana här förhållanden. För att få en informerad debatt behöver vi ha fakta först, säger han till Nettavisen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!