Finansdoldisen Bengt Sjöberg vill stödja cancerforskningen.
1 av 3
Finansdoldisen Bengt Sjöberg vill stödja cancerforskningen. - Foto: Hans Reuterskiöld / Kungliga Vetenskapsakademien / TT
Bengt Sjöberg är en framgångsrik affärsman, bland annat med en bakgrund i transportbranschen i Asien och hotellbranschen i Thailand.
2 av 3
Bengt Sjöberg är en framgångsrik affärsman, bland annat med en bakgrund i transportbranschen i Asien och hotellbranschen i Thailand. - Foto: Hans Reuterskiöld / Kungliga Vetenskapsakademien
Donationen kommer att ske genom en stiftelse som varje år ska dela ut ett internationellt pris på en miljon dollar, cirka 8,6 miljoner kronor, till en eller flera cancerforskare. Dessutom ska ytterligare 60 till 70 miljoner kronor gå till forskning.
3 av 3
Donationen kommer att ske genom en stiftelse som varje år ska dela ut ett internationellt pris på en miljon dollar, cirka 8,6 miljoner kronor, till en eller flera cancerforskare. Dessutom ska ytterligare 60 till 70 miljoner kronor gå till forskning. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Bengt skänker två miljarder kronor till cancerforskning

Vid årsskiftet diagnostiserades med lungcancer. Då bestämde sig den framgångsrike affärsmannen Bengt Sjöberg för att göra något för cancerforskningen.


Bengt Sjöberg är en framgångsrik affärsman, bland annat med en bakgrund i transportbranschen i Asien och hotellbranschen i Thailand. Nu har han valt att göra en väldigt generös donation.

– Det är en sak att bygga upp företag och samla kapital, men om du kan använda kapitalet till att förbättra livskvaliteten för andra som drabbats... Ja, det här är det bästa jag gjort under mitt liv, säger han till Dagens Nyheter.

Rekorddonationen är riktad mot lungcancerforskning. Idén har han haft länge, men efter att själv ha diagnostiserats med lungcancer vid årsskiftet tyckte han att det var hög tid att göra något.

– Det läggs väldigt lite pengar på lungcancerforskning i Sverige i dag trots att det är den femte vanligaste cancerformen. Här finns ett behov och jag vill med donationen även bidra till ett nytt synsätt på cancerbehandling, säger Bengt Sjöberg till tidningen.

Donationen kommer att ske genom en stiftelse som varje år ska dela ut ett internationellt pris på en miljon dollar, cirka 8,6 miljoner kronor, till en eller flera cancerforskare. Dessutom ska ytterligare 60 till 70 miljoner kronor gå till forskning.

Även om donationen i början främst kommer att gå till lungcancerforskningen är tanken att den på sikt även ska gälla andra cancerformer, skriver DN.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skänks det tillräckligt till cancerforskningen?
Tack för din röst!