Nu våras det för student – och på flaken fortsätter alkohollagen gälla.
1 av 3
Nu våras det för student – och på flaken fortsätter alkohollagen gälla. - Foto: TT
Alkohollagen säger att personer som inte fyllt 20 år får inte dricka sprit, vin och starköl. Det vill säga får de hålla sig till 3,5:or.
2 av 3
Alkohollagen säger att personer som inte fyllt 20 år får inte dricka sprit, vin och starköl. Det vill säga får de hålla sig till 3,5:or. - Foto: TT
De som ger alkohol, säkert i all välmening, kan dömas för langning.
3 av 3
De som ger alkohol, säkert i all välmening, kan dömas för langning. - Foto: TT

Polisen: Det här kan hända om du dricker alkohol på studentflaket

Innan studenterna kliver på flaken finns det en tradition att få en flaska bubbel hängd runt halsen. Men många är omedvetna om att studenterna inte får dricka något starkare än 3,5 procent.


Alkohollagen säger att sprit, vin och starköl inte får säljas, eller ges, till personer som ännu inte fyllt 20 år. Ändå är den lilla champagneflaskan nästan obligatorisk vid studentflaken.

Så vad gör polisen för att motverka detta?

– Vi är på plats tidigt på förmiddagen och kontrollera alla flak. I samband med kontrollen kollar vi även alkoholen, säger Christian Alsberg, insatschef på Stockholmspolisen för studentkommenderingen till Nyheter24.

– De får bara dricka det de har åldern inne till. Om någon där är över 20 år, får den heller inte ha drickan för det är för hög risk att någon som inte är 20 år dricker starköl, förklarar han.

Så vad händer om ungdomarna tar med sig det ändå?

– Vi förverkar bara alkoholen de har. Är de alldeles för onyktra kan vi omhänderta dem, och de kan bli lika fulla på 3,5 procent. Men de har inte begått något brott av att dricka alkoholen, det är bara de som har köpt alkoholen gjort.

Det är alltså de som har köpt alkoholen som begår ett brott. Men det är inte alltid det går att utreda ett landningsbrott i studenttider.

– De vildaste studentdagarna finns det inte utrymme att utreda langningsbrott, berättar Alsberg.

Även om alkohol ofta ges i all välmening på studentdagen gör personen som ger bort sig skyldig till langning. Straffet för detta är ofta böter.

Så om du vill ha en minnesvärd student utan att ha pratat närmre med polisen – håll dig till lagen.

Bildkälla

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du åkt studentflak?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.