Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart kan det bli helt lagligt för polisen att snoka runt i din dator

- 12/05/2016, 18:00
Polisen kan få rätt till att läsa av alla filer och trafik i privatpersoners datorer och mobiler.
1 av 3

Polisen kan få rätt till att läsa av alla filer och trafik i privatpersoners datorer och mobiler.

TT

Om en person misstänks för brott så ska polisen kunna plantera trojaner och spionprogram i personens dator.
2 av 3

Om en person misstänks för brott så ska polisen kunna plantera trojaner och spionprogram i personens dator.

TT

Men än så länge är förslaget bara under utredning.
3 av 3

Men än så länge är förslaget bara under utredning.

TT NYHETSBYRÅN

Regeringen ska nu utreda om polisen ska få använda hemlig dataavläsning vid misstanke om brott.

Anledningen sägs vara att regeringen vill ta i med hårdhandskarna mot terrorism och därför prövas nu förslaget om polisen ska få använda hemlig dataavläsning som ett verktyg för att motverka brott.

Det innebär att polisen kommer få befogenheten att plantera trojaner och andra spionprogram i misstänktas datorer. Detta ger dem tillgång till samtliga filer på datorn samt gör att polisen kan avlyssna krypterad datatrafik via både datorer och telefoner.


Men förslaget har fått hård kritik. En av dem som ställer sig kritiska är Linda Snecker som är Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson.

– Intrånget i människors privatliv blir väldigt, väldigt stort. Det finns en uppenbar risk att oskyldiga människor får hela sina liv kartlagda av polisen, och det anser Vänsterpartiet inte är rätt, säger hon till Sveriges Radio.

Frågan väcker mycket känslor och är kontroversiell. Inrikesminster Anders Ygerman välkomnar däremot förslaget.

– Jag tror att det här är ett viktigt verktyg. Det finns i våra grannländer, men vi har inte den här möjligheten.

Gemensam överenskommelse

Regeringen kom i december överens med Alliansen om hemlig datoravläsning som ett av de viktigaste åtgärdsförslagen gällande just terrorism.

Moderaten Beatrice Ask ser positivt på att utredningen kan påbörjas. Hon anser att möjligheten till dataavlyssning är nödvändig för att polisen ska kunna spana efter terrorism och annat.

Men advokaten Tomas Olsson är tveksam till hur mycket möjligheten till avlyssning kommer hjälpa brottsbekämpningen egentligen.

– Finns det verkligen ett behov av det här verktyget? Vad är det man inte har kunnat utreda i dag som skulle ha kunnat utredas med hjälp av en sådan här åtgärd, säger han till Sveriges radio.

Det är dock ingen större nyhet att polisen använder sig av hemlig avlyssning, den har till och med ökat de senaste åren.

Tycker du polisen ska få använda sig av dataavläsning?