Lördag 8 Maj
Stockholm

Svenske Peter bad om vatten på Ryanair-flygning – greps av polis

1 av 3
2 av 3
3 av 3

På ett försenat Ryanair-flygplan bad Peter om vatten. Efter att han spelade in ett samtal med flygvärden väntade polisen vid ankomst.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Peter befann sig på ett flygplan på väg hem till Sverige igen. Planet som flögs av Ryanair var sex timmar försenat innan avgång från Thessaloniki, Grekland.

Händelsen skedde i mitten av maj i år.

Planet skulle ha landat 17:00 vid Skavsta flygplats utanför Nyköping. Istället landade det 23:15. På planet hände en del dramatik för 30-åriga Peter.

Han bad nämligen om gratis vatten – men fick ingenting efter sin förfrågan.

– Jag bad om vatten då jag har ett hälsotillstånd som kräver att jag dricker vatten regelbundet. De erbjöd mig att köpa vatten men det gick jag inte med på, säger Peter till Nyheter24.

Peter fortsatte med att be om vatten när förseningen blev allt längre och längre. Han är påläst och vet att i Europakonventionen 261/2004 artikel 9 finns en bestämmelse som kräver att försenade flygplan ska bjuda på vatten och mat i relation till antal timmars försening:

"måltider och förfriskningar ska erbjudas i skälig proportion till förseningen"

– När jag började filma när jag ställde mina krav så blev flygvärden otroligt irriterad. Han började prata om "international privacy law" och sa att han skulle ringa polisen.

Mycket riktigt hämtade polisen upp Peter när planet väl landade på Skavsta flygplats. Och de bad honom att radera inspelningarna – trots att han inte var regelrätt gripen.

– De betedde sig som att jag var en terrorist. Väl på plats fick jag sitta en timme för att jag var misstänkt för "brott mot luftfartslagen".

Han blev släppt med en varning att han var på "gränsen till brott". Men då hade sista bussen in mot Stockholm redan gått.

– Min sambo fick komma och hämta mig. Vi var inte hemma förrän 4 på morgonen, säger en upprörd Peter.

Peter vill inte gå ut med bild då han enligt polisen fick "en varning" och inte vill hamna på någon lista som gör att han inte får gå ombord flygplan i framtiden.

Tommy Thorngren är pressansvarig för polisregion öst. När Nyheter24 kontaktar honom så finns det ingenting dokumenterat från händelsen.

– Jag har kollat på våra händelserapporter för dagen och det finns ingenting som passar in på just detta.

Bildkälla: TT

När Nyheter24 får tag på Ryanair skickas ett mail runt bland diverse personer på företaget. Till slut svarar Ronan O'Keeffe från Dublin som är kommunikationschef för Ryanair på ett mejl – och bekräftar att polisen haft ett ärende efter planet landat.

"Planet var försenat på grund av ett mindre tekniskt problem. Alla passagerare fick en kupong för vatten i enlighet med EU-direktiven. Vår personal skulle inte kontakta polisen om det inte förekommit att personen vägrat att följa direktiv eller agerat hotfullt."

Tidigare har Nyheter24 skrivit om 20-åriga Emelie som blev avkastad från ett flygplan för att hon hade nötallergi.

I spelaren ovan kan du se när Peter konfronterar flygvärden. Peter heter egentligen någonting annat.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela